Notarissen melden meer dan duizend nevenfuncties in korte tijd

Honderden notarissen hebben nevenbetrekkingen laten registreren sinds NRC in augustus onthulde dat notarissen op grote schaal hun wettelijke meldplicht schenden. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over aanpassingen in het register voor het notariaat.

NRC onderzocht in hoeverre notarissen bij de top-10 van de grootste kantoren de verplichte registratie van hun nevenfuncties naleven. Daaruit bleek dat zo’n driekwart van de 74 onderzochte notarissen die functies niet of onvolledig registreert in het online register. Die registratie is verplicht, mede omdat op die manier de onafhankelijkheid van een notaris kan worden nagegaan en mogelijke belangenconflicten kunnen worden voorkomen. In de nasleep van de miljoenenfraude door een notaris van landsadvocaat Pels Rijcken, werd het belang van een correcte registratie juist door de beroepsorganisatie en toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) benadrukt.

Na aanleiding van het onderzoek van NRC bracht de KNB de meldplicht nogmaals nadrukkelijk onder de aandacht van de achterban. Sindsdien hebben 665 notarissen en kandidaat-notarissen nieuwe nevenfuncties gemeld, blijkt uit KNB-cijfers. In totaal gaat het om meer dan 1.000 voorheen niet-gemelde nevenbetrekkingen. Nederland telt zo’n 1.200 notarissen en 2.000 kandidaat-notarissen.


Lees ook

Bijna driekwart van de notarissen maakt nevenfuncties niet openbaar

Het kantoor van Loyens & Loeff aan de Zuidas.

Rotary

Veruit de meeste fouten die NRC vond, betroffen het nalaten van het melden van het bestuur van persoonlijke holdings – daarin laten notarissen hun verdiensten stromen. Tevens werden bestuursfuncties bij onder andere beleggings- en investeringsvehikels, goede doelen, de Rotary en vve’s niet doorgegeven. Scheidend KNB-voorzitter Annerie Ploumen vertelt telefonisch dat de meeste van de niet eerder gemelde bestuursfuncties de persoonlijke holding betreffen.

Volgens Ploumen beschouwden veel notarissen het bestuur van hun persoonlijke holding niet als een nevenfunctie. Dit ondanks dat de KNB de plicht om ook die functie te melden in 2022 benoemde in de toelichting op een nieuwe beleidsregel over nevenbetrekkingen. „Notarissen vervullen in de maatschappij een poortwachtersrol en die begint ermee dat zij over zichzelf transparant zijn. Dat mag de samenleving ook van ons verwachten”, stelt Ploumen.

Volgens de KNB is het nevenfunctieregister nu op orde en staat de meldplicht scherp op het netvlies van het notariaat

Volgens de KNB-voorzitter is het nevenfunctieregister nu op orde en staat de meldplicht scherp op het netvlies van het notariaat. „Het is zonde dat daar een krantenartikel voor nodig was.”

In overleg met toezichthouder BFT heeft de beroepsorganisatie besloten zelf de registratie van nevenfuncties te gaan controleren, zodat het register actueel blijft. Die taak zal worden uitgevoerd door de KNB en interne auditoren die in het kader van intercollegiale toetsing gemiddeld iedere drie jaar bij een notariskantoor een audit uitvoeren.


Lees ook

Dat Frank Oranje jarenlang onopgemerkt kon frauderen is ook te wijten aan Pels Rijcken zelf

Het hoofdkantoor van Pels Rijcken in Den Haag. Het advocatenkantoor wilde in maart „de onderste steen boven” over de fraude door bestuursvoorzitter Frank Oranje. Dat is vooralsnog niet gebeurd.