Nostalgische hiphopshow vol vaart bij Nas en Wu-Tang Clan in Ziggo Dome

Recensie Muziek

Hiphop Hiphoplegendes Nas en Wu-Tang Clan gaven een vrij uniek opgezet dubbeloptreden in de Ziggo Dome. In gezamenlijke en eigen nummers stuwen ze elkaar omhoog.

RZA van Wu-Tang Clan samen met Nas in de Ziggo Dome in Amsterdam.
RZA van Wu-Tang Clan samen met Nas in de Ziggo Dome in Amsterdam. Foto Ben Houdijk

In de vroege jaren negentig was rappen een erebaan. Er werd nog niet zoveel verdiend als nu. De concertzalen waren krapper, en op het podium telde vooral hoe goed je kon rappen. Toffe beats? Ja, fijn. Een refreintje? Vooruit.

Maar ga eens rappen.

Het is dat gouden tijdperk voor rap waarnaar hiphoplegendes Nas en Wu-Tang Clan het 21ste-eeuwse publiek in Ziggo Dome dinsdagavond transporteren. Met hun gezamenlijke NY State Of Mind-concert – een vrij uniek opgezette double bill waarbij de twee headliner-acts om en om spelen. Het is een sterk affiche: beide acts brachten drie decennia geleden overdonderende debuutalbums uit, die tot dé absolute meesterwerken in het genre worden gerekend.

Jaren 90

Met slim gearrangeerde videoschermen wordt de sfeer van de hiphopscene in New York in de jaren 90 sterk neergezet. Er schieten ‘wholetrains’ voorbij, volledig met graffiti bespoten metrowagons; een immense vibrerende speaker verwijst naar liefde voor diepe bassen en knallende drums. Behalve dj’s is er nu ook een band. En helaas, zelden klonken de live-drumgeluiden bij een hiphopconcert zó hard. De lomp galmende klappen overheersen te vaak de muzikale brille van het origineel.

Maar we zijn hier gekomen om naar rappers te luisteren. En Nas is al decennia live een van de sterkste rappers. Een van de weinigen die vrijwel zonder back-upvocalen, vol urgentie en nadruk zijn teksten afvuurt.

De MC gaat in hoog tempo door zijn oeuvre, waardoor hij het vaak bij één verse (‘Get Down’, ‘Represent’, ‘Memory Lane’), een paar zinnen (‘Halftime’, ‘Street Dreams’), of zelfs alleen een refreintje (‘Phone Tap’) houdt. Van de vier albums die hij afgelopen drie jaar uitbracht – waaronder Grammy-winnaar Kings Disease – komt slechts een flard voorbij.

De ooit legendarisch chaotische Wu-Tang Clan is inmiddels een door visionaire voorman RZA strak geleide live-machine. Hij roept de leden – minus de afwezige Method Man – één voor één het podium op. Hun oeuvre is zó groot dat er alleen ruimte is voor de allergrootste knallers. De groep houdt er stevig de vaart in met steeds een nieuwe MC die hongerig inschuift om een couplet lang de energie hoog te houden.

Hoogtepunten zijn, ondanks het rommelige geluid, de momenten dat hiphopveteranen Nas, Ghostface Killah en Raekwon elkaar in hun gezamenlijke en eigen nummers omhoogstuwen. Meester-rappers die rond hun 50e nog volop genieten van het podium, de microfoon – en simpelweg hoe goed die ander kan rappen.

Lees ook dit interview uit 2023 met rappers Nas en Kendrick Lamar: Rappers als romanschrijvers