NOS gaat veel minder met freelancers werken door strengere wet en handhaving Belastingdienst

De NOS gaat per 1 juli 2025 met veel minder freelancers werken dan nu. Dat heeft de omroep donderdag in een interne mail, ingezien door NRC, laten weten aan zijn personeel. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst veel strenger controleren op schijnzelfstandigheid en een jaar later treedt bovendien waarschijnlijk een wet in werking die de definitie van freelancer nog scherper stelt. Voor de NOS werken momenteel zo’n tweehonderd freelancers, van wie het merendeel volgens die vernauwde definitie in verkapte loondienst is.

De nieuwe wet wordt ingevoerd ter bescherming van zzp’ers. Een deel van de freelancers in Nederland heeft een onzeker en laag inkomen en weinig ruimte om te onderhandelen met hun opdrachtgever. Ook zijn ze vaak niet beschermd tegen risico’s als werkloosheid en ziekte, en bouwen ze zelden pensioen op. Hoewel dit niet hoeft te gelden voor freelancers die bijvoorbeeld voor de NOS werken, is de wet gericht op alle zzp’ers.

Een van de aspecten van de nieuwe wet: freelancers mogen geen kernwerkzaamheden van een organisatie meer uitvoeren. Dit zijn werkzaamheden die werknemers in loondienst ook doen. Een groot deel van de ongeveer tweehonderd NOS-freelancers voert (grotendeels) dezelfde werkzaamheden uit als hun collega’s in loondienst. Dit geldt ook voor freelancers bij een groot aantal andere mediaorganisaties in Nederland. De NOS schrijft in de interne mail „eerder dan de meeste andere organisaties, zo blijkt” zijn freelancers in te hebben gelicht.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de NOS-freelancers. Zeker is dat het voor hen lastig wordt om voor de omroep te kunnen blijven werken na de invoering van de nieuwe wet. Intern zou de NOS-leiding de freelancers hebben geadviseerd na te denken over hun carrièrrepad. Of de NOS de freelancers een CAO-contract kan aanbieden, en zo ja welke deel, is nog onduidelijk. Over de contracten staat in de mail: „hoe en in welke vorm die moeten worden gegoten, dat weten we nog niet”.


Lees ook

Op basis van deze criteria ben je straks werknemer of zelfstandige

Chauffeurs in Amsterdam die rijden voor de taxi-app Uber voerden al vaker actie in het kader van schijnzelfstandigheid.