Noord-Koreaanse militairen gaan opnieuw grens over, Zuid-Korea reageert met waarschuwingsschoten

Zuid-Korea heeft donderdag waarschuwingsschoten gelost richting Noord-Korea nadat militairen van dat land opnieuw kortstondig de grens waren overgestoken. Dat schrijft het Zuid-Koreaanse dagblad Chosun op basis van informatie van het Zuid-Koreaanse leger. De nieuwe actie van Noord-Korea en de Zuid-Koreaanse reactie daarop is het zoveelste hoofdstuk in de oplopende spanningen tussen de twee buurlanden.

Die spanningen kwamen begin juni tot een voorlopig hoogtepunt, toen Zuid-Korea de in 2018 gemaakte afspraken opschortte die juist bedoeld waren om escalatie te voorkomen. Onderdeel van die overeenkomst: het aan banden leggen van militaire activiteiten in het grensgebied.

Directe aanleiding van de opschorting waren de honderden ballonnen met daarin onder meer batterijen, lege flessen en zelfs mest die Noord-Korea de grens over liet vliegen. In de weken daarvoor zou Noord-Korea al achttien korteafstandsraketten hebben afgeschoten om „het regime van gangsters en het marionettenleger van Zuid-Korea” te laten zien dat Noord-Korea niet bang is voor een Zuid-Koreaanse aanval. Ook verstoorde Noord-Korea tijdelijk de GPS-navigatie in het noordoosten van Zuid-Korea, met problemen voor de scheepvaart tot gevolg.

Werkzaamheden in bufferzone

Daar komt bij dat, zo stellen Zuid-Koreaanse media, dat het Noord-Koreaanse leger de afgelopen maand liefst vier keer de militaire demarcatielijn kortstondig overstak. Donderdag waren Noord-Koreaanse militairen aan het werk in de gedemilitariseerde zone, de vier kilometer brede bufferzone tussen de twee landen. Daarbij staken zij de grenslijn over. Nadat Zuid-Korea schoten loste, keerden de Noord-Koreanen terug naar het noorden.

Ondanks die waarschuwingsschoten zegt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger dat de Noord-Koreanen de grens niet met opzet overstaken. „Ze droegen werkkleding en gezien het feit dat ze naar het noorden terugkeerden na de waarschuwingsschoten, denken we dat het een simpele overtreding was.” Pyongyang heeft vooralsnog niet gereageerd.