Noord-Korea herstelt militaire macht aan de grens met wachtposten, soldaten en zwaar materieel, zegt Zuid-Korea

Zuid-Korea beweert dat Noord-Korea bezig is de grenswachtposten in de gedemilitariseerde zone te herstellen. Dat melden internationale persbureaus maandag. De zone hadden beide landen de laatste jaren juist ontmanteld, als onderdeel van het in 2018 gesloten militair akkoord tussen de landen. Pyongyang heeft volgens Seoul ook troepen en zwaar militair materieel naar de zone verplaatst, die bestaat uit de de daadwerkelijke grens en twee bufferzones van elk twee kilometer breed.

Een vertrouwensrelatie hebben de twee landen sinds het einde van de Koreaoorlog (1950-1953) nooit gehad, maar de verstandhouding kwam vorige week onder nieuwe spanning te staan nadat Noord-Korea succesvol een militaire spionagesatelliet wist te lanceren. In theorie kan zo’n satelliet de militaire mogelijkheden van Noord-Korea flink vergroten. Daarnaast gaat de lancering volgens Zuid-Korea, Japan en de VS in tegen VN-resoluties die Pyongyang verbieden ballistische raketten in te zetten. Zo’n raket bracht de spionagesatelliet de ruimte in.

Zuid-Korea interpreteerde de lancering als een „ernstige provocatie die onze nationale veiligheid bedreigt” en reageerde door het verdrag uit 2018 gedeeltelijk op te schorten. Grenstoezicht vanuit de lucht werd hervat, terwijl daar in 2018 juist een einde aan werd gemaakt — net als aan schietoefeningen aan de grens. Dat lokte weer een reactie uit van Noord-Korea, dat opzichtig oefende met raketlanceringen, terwijl Zuid-Korea militaire oefeningen hield met zijn democratische bondgenoten.

Einde van de-escalerende fase

Van het op de-escalatie gerichte militair verdrag uit 2018 is weinig over, zeker omdat Noord-Korea heeft gezegd zich er niet meer aan te zullen houden. De regering van Kim Jong-un dreigde vorige week al troepen en zware wapens richting de grens te verplaatsen. Daar is volgens Zuid-Korea nu ook werkelijk sprake van: het leger vertelde de lokale pers maandag dat Noord-Korea weer wachtposten bij de grens aan het herstellen is en ook loopgraven maakt, waar de militairen en het zware materieel naartoe gestuurd worden.

Zuid-Korea vermoedt dat Noord-Korea erin is geslaagd de spionagesatelliet succesvol te lanceren dankzij technologische steun van Rusland. Twee eerdere pogingen liepen eerder dit jaar uit op een mislukking. Samen met zijn bondgenoten beschuldigt Seoul Noord-Korea ervan een beroep te doen op hoogwaardige Russische technologie om zijn militaire mogelijkheden uit te breiden, in ruil voor wapensteun aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne. Zowel Rusland als Noord-Korea ontkennen dat

.