Noord-Korea gelooft niet meer in vreedzame hereniging met Zuid-Korea

Decennia lang was „vreedzame hereniging” met het zuiden een voorname doelstelling van de Noord-Koreaanse regering. Maar in een toespraak, maandag in de Opperste Volksvergadering, heeft leider Kim Jong-un de brug naar het zuiden bijna letterlijk verbrand. Hereniging met het „vijandige” zuiden acht hij onmogelijk, en Kim kondigde daarom de vernietiging aan van het Noord-Koreaanse gedeelte van de Gyeongui-spoorlijn die beide landen verbindt.

Belangrijker is dat Kim de grondwet laat aanpassen, waarin nu nog wordt gerept van zuidelijke „landgenoten” en „vreedzame hereniging en nationale eenheid”. In plaats daarvan wordt Zuid-Korea erin straks aangeduid als „vijand nummer één”, en wordt opgenomen dat het hele Koreaanse schiereiland in geval van oorlog moet worden bezet. Kim zei niet op oorlog uit te zijn, maar die evenmin uit de weg te gaan.

Organisaties die zich bezighielden met de opbouw van dialoog en vriendschappelijke contacten worden opgedoekt. Ook gelastte Kim volgens staatspersbureau KCNA de verwijdering van de Boog van de Hereniging, een groot monument in Pyongyang dat daar werd opgericht door zijn vader Kim Jong-il. Zoonlief noemde het monument maandag „een doorn in het oog”.

Nieuwe retoriek

Opmerkelijk, zegt Noord-Koreakenner Remco Breuker van de Universteit Leiden. „Het is ter nagedachtenis aan Kim Il-Song gebouwd. Dus het is een hele fysieke en visuele ondersteuning van de nieuwe retoriek, en ook een vrij directe terechtwijzing van het beleid van zijn vader en grootvader.”

De koerswijziging is dan ook een historische breuk, zegt Breuker, die het nieuws niet los kan zien van „de hele geopolitieke situatie van het moment”, en de plek van Noord-Korea daarin. Het land haalde afgelopen jaar bijvoorbeeld de banden aan met Rusland, waaraan het wapens levert voor gebruik op het slagveld in Oekraïne. In ruil krijgt Noord-Korea onder meer hulp bij het eigen raket- en satellietprogramma. Dinsdag prees de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui nog maar eens de „kameraadschappelijke banden” tussen beide landen voordat ze in Moskou de Russische president Poetin zou ontmoeten.


Lees ook
Satellieten, munitie en dumplings met Kamtsjatka-krab bezegelen de vriendschap van Poetin en Kim

Poetin en Kim Jong-un in <strong>het kosmodroom Vostotsjny</strong> – de lanceerbasis vanwaar een maand geleden nog een Sojoez-raket vertrok. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/noord-korea-gelooft-niet-meer-in-vreedzame-hereniging-met-zuid-korea.jpg”><br />
</a> </p>
<p>„Overal worden Amerika en zijn bondgenoten onder druk gezet, zoals in Oekraïne, en in Israël”, constateert Breuker. „Voor Noord-Korea is dit het moment om dat ook op het schiereiland te doen. Want het Amerikaanse leger is natuurlijk al die jaren wel een afschrikking geweest voor al te vergaande Noord-Koreaanse provocaties. En misschien wordt er ook wel voorgesorteerd op een overwinning van Trump bij de Amerikaanse verkiezingen later dit jaar.”</p>
<p>Het is die samenhang met de „snel escalerende internationale geopolitieke situatie” die Breuker het meeste zorgen baart. „De aandacht van Amerika voor de internationale gemeenschap versnippert, wat escalatie makkelijker maakt. We moeten dit heel serieus nemen.”</p>
<h2 class=Hypersone raket

De altijd al moeizame relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, die formeel nog steeds met elkaar in oorlog zijn, verslechterde afgelopen jaar aanzienlijk. Seoul schortte vorig jaar een onderling militair akkoord uit 2018 op, dat gericht was op vermindering van de spanningen, nadat Noord-Korea een spionagesatelliet had gelanceerd. Begin dit jaar schoot Noord-Korea honderden artilleriegranaten af in de richting van de Zuid-Koreaanse eilanden Yeonpyeong en Baengnyeong, en zondag lanceerde het een hypersone raket met vaste brandstof – een belangrijke technische doorbraak.

Breuker durft niet te zeggen welke kant het opgaat. „Ik hoop dat het met een sisser afloopt, en dat het beheersbaar blijft. Noord-Korea heeft uiteindelijk ook meer te winnen bij een gespannen situatie, waarbij ze dingen voor elkaar kunnen krijgen door intimidatie en provocatie, dan bij echte oorlogsvoering. Want daar komt Noord-Korea ook niet goed uit. Waar ik zelf mee worstel, is of Noord-Korea nog geïnteresseerd is in praten met Trump of met iemand anders in Amerika. Als die weg echt gesloten is, dan is dit een extreem problematische escalatie.”