Noord-Ierland organiseert definitief nieuwe verkiezingen na mislukte formatie


Politieke impasse Het land verkeert al sinds februari in een politieke impasse, zonder operationeel bestuur. Toen ontstond onenigheid over de handelsafspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt na het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Het Noord-Ierse parlementsgebouw in hoofdstad Belfast.
Het Noord-Ierse parlementsgebouw in hoofdstad Belfast.

Foto Peter Morrison/AP

Stemgerechtigde inwoners van Noord-Ierland mogen binnen twaalf weken opnieuw stemmen, omdat de twee grootste partijen van het land er sinds de vorige stembusgang in mei niet in zijn geslaagd om binnen de wettelijke termijn een regering te vormen. Dat heeft de Britse minister voor Noord-Ierland Chris Heaton-Harris vrijdag formeel aangekondigd, meldt persbureau Reuters. De datum van de nieuwe verkiezingen is nog niet vastgesteld, maar ze vinden waarschijnlijk in december plaats.

Na de verkiezingen hebben Noord-Ierse partijen volgens de wet maximaal 24 weken om een akkoord te sluiten over een nieuwe regering en om een parlementsvoorzitter aan te wijzen. In de nacht van donderdag op vrijdag verliep de deadline.

Noord-Ierland verkeert al bijna negen maanden in een politieke impasse, zonder operationeel bestuur. In februari ontstond onenigheid over de handelsafspraken die over Noord-Ierland zijn gemaakt na het Britse vertrek uit de Europese Unie. De tweede partij van het land, de Democratic Unionist Party (DUP), vindt dat die afspraken de positie van Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk verzwakken. De partij weigert daarom ministers naar voren te schuiven, terwijl het Noord-Ierse bestuur volgens de wet uit zowel unionisten als republikeinen moet bestaan.

De DUP en de Noord-Ierlands grootste partij Sinn Féin konden het niet eens worden over een oplossing voor het conflict, ondanks de naderende deadline. Een aanpassing van de handelsafspraken zou gevolgen hebben voor de Noord-Ierse banden met de Europese Unie — en daarmee met lidstaat Ierland. Dat ligt gevoelig omdat veel Noord-Ieren, met Sinn Féin voorop, juist aansluiting bij Ierland ambiëren. Of de nieuwe verkiezingen de impasse kunnen doorbreken, is nog maar de vraag: zowel Sinn Féin als DUP lijkt voet bij stuk te willen houden.