Noord-Brabant bereikt als laatste provincie coalitieakkoord

Coalitievorming VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant zijn in Noord-Brabant tot een coalitieakkoord gekomen. Dat wordt naar verwachting volgende week gepresenteerd.
Het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch
Het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch Foto Harald Einarsen/ANP

De onderhandelende partijen in Noord-Brabant hebben vrijdag een coalitieakkoord bereikt. De provincie meldt dat VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant tot een conceptakkoord zijn gekomen dat een aantal van hen nog moet voorleggen aan hun leden. Als die instemmen, zijn de afspraken definitief en wordt het akkoord naar verwachting volgende week vrijdag gepresenteerd.

Brabant was de laatste provincie waarin, na de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen maart, nog werd onderhandeld over een nieuw provinciebestuur. In eerste instantie zaten de BoerBurgerBeweging, VVD, GroenLinks en PvdA hier aan de onderhandelingstafel. In juni hadden zij bijna een coalitieakkoord bereikt, maar de BBB liet de onderhandelingen op het allerlaatste moment klappen. Na overleg met hun fractie over het conceptakkoord kwamen de BBB-onderhandelaars terug aan tafel met een trits amendementen aangaande landbouwonderwerpen, waarmee de andere onderhandelaars niet akkoord konden gaan. VVD, Groenlinks en PvdA zagen de BBB hierna niet meer als betrouwbare onderhandelingspartner en besloten verder te gaan met SP, D66 en Lokaal Brabant.

Net als in alle andere provincies werd de BBB in maart de grootste partij in Brabant. Als het akkoord volgende week officieel wordt gepresenteerd, is Brabant samen met Utrecht de enige provincie waarin de BBB niet in het bestuur zit. Daar werd de partij afgelopen mei buitenspel gezet door de ChristenUnie (CU), die „geen comfort” voelde bij de destijds voorgestelde coalitie.