Er zijn twee nieuwe aanklachten van seksueel misbruik ingediend tegen de Amerikaanse producer en rapper Sean Combs, bekend onder de artiestennaam Diddy. Het gaat om misbruik van een 10-jarige jongen in 2005 en een 17-jarige jongen in 2008. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
Het eerste slachtoffer zegt dat hij destijds acteur en rapper wilde worden. Zijn ouders zouden via een consultant een „auditie” voor hem hebben geregeld bij Combs op zijn hotelkamer. Volgens de aanklacht gaf Combs hem een drankje met drugs erin, waarna hij hem dwong tot orale seks. De 17-jarige jongen zou in 2008 door Combs en een bodyguard zijn misbruikt toen hij auditie deed voor de tv-serie „Making the Band”.
Tony Buzbee, de advocaat van de aanklagers, vertegenwoordigt naar eigen zeggen inmiddels meer dan 150 slachtoffers van Combs’ misbruik en heeft minstens zeventien rechtszaken aangespannen. De beschuldigingen tegen Combs lopen uiteen van aanranding en verkrachting tot afpersing, seksuele uitbuiting en mensenhandel, en gaan over een periode van 1991 tot nu. Van de vermeende slachtoffers zouden er zo’n 25 minderjarig zijn geweest ten tijde van het misbruik.
Proces in mei
De 54-jarige Diddy werd vorige maand gearresteerd en zit sindsdien vast, in afwachting van zijn proces dat in mei van start gaat. Advocaat Buzbee zei begin oktober al dat zijn cliënten vooral ,,jonge mensen” zijn ,,die wilden doorbreken”, met ,,de belofte dat ze een ster zouden worden”.
Ook zou Combs zijn macht hebben misbruikt om vrouwelijke slachtoffers te verleiden tot seksuele optredens tijdens seksfeesten, onder invloed van drugs. En hij zou vrouwen hebben bedreigd met wapens.
Lees ook
Opnieuw een grote misbruikzaak in de muziekwereld. Wie is Sean ‘Diddy’ Combs?
De ouders van redacteur Alrun Bernhard verhuisden in 1995 vanuit voormalig Oost-Duitsland naar Nederland. Nu, 35 jaar na de val van de Muur, reist ze met haar vader terug naar zijn geboortegrond. Wat maakt de herinneringen van haar vader zo anders dan het beeld dat in Nederland leeft? En hoe vormt haar vaders herinnering aan de DDR niet alleen zijn identiteit, maar ook die van Alrun zelf?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Het blijft vaag waarom J.T. Bessinger (35) precies naar Washington is afgereisd. De vrachtwagenchauffeur uit Charleston, South Carolina, paradeert woensdagochtend in zijn ‘Gays for Trump’ T-shirt voor het Witte Huis. „Deze rust had ik niet verwacht”, zegt hij. „Dat Donald Trump de popular vote (de meeste stemmen), heeft gewonnen, delegitimeert waarschijnlijk elk protest of rel voor ‘de democratie’ die we vandaag hadden kunnen zien.”
Was hij gekomen voor mogelijke rellen van de tegenpartij? Of geweld van zijn eigen kamp, als Trump had verloren? Dat wil hij niet met zoveel woorden zeggen. Maar hij gaat confrontaties duidelijk niet uit de weg hier in de hoofdstad, waar ruim 90 procent van de kiezers dinsdag op Kamala Harris stemde.
Wanneer er een kleine blonde vrouw in zakelijke kleding langsloopt die hem toebijt: „jij bent verachtelijk!”, gaat hij los. „Je hebt verloren, bitch. Is de meerderheid van het land verachtelijk? Je hebt de verkeerde flikker uitgezocht om ruzie mee te zoeken.” Dan, op rustiger toon. „Er zijn Republikeinen die vinden: je moet beleefd blijven. Daar hoor ik niet bij.”
Gelatenheid
De scène voor het Witte Huis, dat Donald Trump na zijn klinkende overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in januari weer voor vier jaar mag betrekken, is tekenend voor de relatie van de zetel van de federale overheid met het achterland. In Washington klinkt op de dag na de verkiezingen onbegrip, frustratie, angst en, ja, verachting voor hoe de rest van de Verenigde Staten gestemd hebben. Toch heerst er meer gelatenheid dan in 2016, toen Trumps winst een totale verrassing en schrikbeeld was.
Lees ook
De Amerikaanse vrouwen kozen niet massaal voor Harris, de zwarte mannen niet massaal voor Trump
„Het is een treurige dag”, zegt Daisy Robinson (59), die voorbij het Witte Huis wandelt. „Maar dat is de democratie, hè. We moeten het accepteren en zien wat er gebeurt. We hebben het de eerste keer ook overleefd.” Robinson werd geboren in Bolivia en kent veel latino’s die op Trump hebben gestemd. „In zijn eerste periode heb ik familieleden en vrienden verloren van wie ik nog steeds vervreemd ben omdat we het zo oneens zijn over Trump. Ik vrees vooral meer verdeeldheid en onenigheid. Maar ik voel me minder slecht dan toen Hillary Clinton in 2016 verloor. Nu weten waar we aan toe zijn.”
De mensen in Washington die echt iets te vrezen hebben, zijn ambtenaren van de federale overheid. Trump wil hele ministeries, zoals dat van Onderwijs en dat van Milieu, afschaffen en mogelijk tienduizenden ambtenaren ontslaan. Zijn aanstaande vicepresident J.D. Vance heeft geopperd „elke gemiddelde bureaucraat (…) te ontslaan en te vervangen door onze mensen”. X- en Teslabaas Elon Musk zou een „overheidsefficiëntiecommissie” moeten gaan leiden: drain the swamp 2.0.
Een tiental ambtenaren dat tijdens hun lunchpauze ministeries in- en uitloopt wil onder geen beding over de verkiezingsuitslag praten, zelfs niet anoniem. „Wij horen elke president te dienen”, zegt één van hen. „Dat zullen we ook dit keer doen.”
Desastreuze verkiezingsavond
Op het terrein van Howard University overheerst verdriet. Dit is de – overwegend zwarte – universiteit waar Harris studeerde en waar duizenden aanhangers de desastreuze verkiezingsavond doorbrachten. Woensdag hebben ze allemaal een mail gekregen dat ze alsnog welkom zijn om de vicepresident te horen spreken. Ze geeft er in een toespraak van twaalf minuten haar nederlaag toe en feliciteert Trump. „We hebben allemaal veel emoties, maar we moeten de uitslag accepteren”, zegt Harris tegen haar aanhang. En moedigt die aan „niet op te geven en te blijven strijden”.
We hebben allemaal veel emoties, maar we moeten de uitslag accepteren
Ondanks enkele tranen overheerst ook hier berusting boven paniek. „Het valt nu mee. In 2016 heb ik dagenlang zo gehuild dat mijn man een nieuwe auto voor me heeft gekocht”, zegt vastgoedbeheerder Alecia Francis (50). „Ik kom net als Harris’ vader uit Jamaica en ik houd van dit land omdat het zware tijden doorstaat, dat zal ook dit keer zo zijn. Ik ben minder angstig dan bij zijn eerste termijn, maar meer verbijsterd dat de meerderheid van het land liever een veroordeelde crimineel heeft die ons tijdens de pandemie aanraadde om bleekwater te drinken, dan een uiterst capabele en ervaren zwarte vrouw.”
Jonge studenten op de campus vrezen voor hun mogelijkheden om een abortus te ondergaan als ze die nodig hebben en voor het opzeggen van klimaatverdragen, waardoor het opwarmen van de aarde wordt versneld. Harris’ verlies wordt toegeschreven aan racisme, seksisme, desinformatie op sociale media en Bidens weigering om eerder plaats te maken voor een nieuwe generatie. Harris, die een uiterst korte campagne voerde, wordt niets verweten.
Meerdere Howard-studenten zien Harris’ verlies als een aanmoediging om zelf politiek actiever te worden, maar niet om de radicaal andere keuze van hun eigen land beter te begrijpen. „Wij moeten meer mensen uitleggen wat de werkelijkheid is, want ze zijn heel slecht geïnformeerd”, zegt marketingstudente Jordan Rogers (19). „Blijkbaar snappen ze niet dat het eigenlijk heel goed gaat met de Amerikaanse economie”
Het feest van de democratie is het leukst als je zelf niet mee hoeft te doen. Wel de consequenties, de lusten en de lasten, maar het geweten blijft rein. Voor mij begon de ‘Amerikaanse avond’ met een speciale uitzending van Bar Laat vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Het riekte er naar BKB – als Kamala Harris ergens een Noord-Koreaanse score had kunnen behalen dan was het daar, ze zou er probleemloos alle kiesmannen vandaan hebben getrokken, maar ja ze mochten er niet stemmen. Maar wel meepraten. Het televisieprogramma had iets lawaaiigs en rommeligs, het was het soort kookpot waar Sonja Barend jarenlang het patent op had. Maar dan met Sophie & Jeroen. Sylvana Simons had opeens vlechtjes. Een tafel vol Amerika-deskundigen, die bijna zonder uitzondering de stemming overzee niet goed aanvoelden, de lucht was alvast zwanger van de overwinning van Kamala.
Toen de NPO aan het echte werk begon met Rob Trip zat ik er al doorheen. Annabel Nanninga was inmiddels van Bar Laat naar het GeenStijl-café verplaatst, naar Tom Staal die zich graag bij Bas in Wormer laat tatoeëren. De lelijke architectuur in Pennsylvania lijkt op die in Wormer, waar ze ook alle gebouwen graag vervangen door goedkope nieuwbouw. Dit inzicht overviel me: Wormer is in alles meer Amerika dan Amsterdam.
Ik ging naar bed met de app van NOS, toen ik wakker werd zagen de VS donkerrood. Ik keek met Lucie van Roosmalen (9) naar de overwinningsspeech. Ze zei tussen twee happen hagelslag dat het slecht nieuws voor de dieren was. Ik keek naar Trump en zijn entourage. Barron Trump was uitgegroeid tot een jongere, veel grotere versie van zijn vader. Hij keek naar de wereld alsof ze hem ook hadden gekozen. Ik las ergens dat Trump een fighter is. Nooit iemand meegemaakt die lichamelijk en geestelijk zo snel hersteld is van een aanslag op zijn leven als Donald Trump. Een pluim voor zijn mentale weerbaarheid, maar je kunt er ook door gaan twijfelen of het allemaal wel echt is wat we te zien hebben gekregen.
De overwinning was in ieder geval echt. Ik bracht Lucie van Roosmalen en Leah van Roosmalen (7) naar school en fietste daarna met Frida van Roosmalen (3) naar het reisbureau, onderweg gooide ze haar knuffel op straat. Ik wist opeens wat ik moest doen om ze een verder rimpelloos leven te bieden. Als echt een kind van deze tijd investeerde ik al mijn spaargeld, en meer, in aandelen Tesla en cryptomunten. En dan lekker de rest van mijn leven tegen iedereen zeggen hoe slim ik ben.
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.