Nog steeds misstanden, een half jaar na het WK in Qatar

Mensenrechten WK-organisator Qatar werd zwaar bekritiseerd vanwege arbeidsomstandigheden. Worden beloften over verbeteringen nagekomen?

Er zouden in Qatar honderden tot duizenden doden zijn gevallen bij de bouw van WK-faciliteiten.
Er zouden in Qatar honderden tot duizenden doden zijn gevallen bij de bouw van WK-faciliteiten. Foto ANP / PA Images / Alamy – Sport

Honderden arbeidsmigranten die waren ingehuurd als beveiliger voor het WK voetbal van vorig jaar in Qatar, wordt nog steeds gerechtigheid ontzegd voor de arbeidsmisstanden waaronder ze hebben geleden. Daarbij gaat het onder meer om niet-betaalde salarissen voor te lange werkdagen. Dat meldt Amnesty International na eigen onderzoek, waarvoor onder meer werd gesproken met 22 mensen uit Nepal, Kenia en Ghana en bewijsstukken werden verzameld.

Lees ook: dit NRC-onderzoek naar de doden en gewonden bij de bouw van de stadions waar Nederland speelde in Qatar

Een half jaar geleden werd het WK afgesloten, met Argentinië als winnaar. Dat moment wordt door verschillende mensenrechtenorganisaties aangegrepen om opnieuw aandacht te besteden aan de situatie van gastarbeiders (90 procent van de 2,8 miljoen inwoners) in Qatar.

Ook het Business & Human Rights Resource Centre kwam donderdag met een rapport waaruit blijkt dat er, net als voor het WK, sprake is van veel misstanden. Voor dat rapport werd gesproken met 78 (oud-)gastarbeiders. Veel van hen meldden achterstallige betalingen. 73 van de gesproken arbeiders moesten geld betalen (wervingskosten) om in Qatar te mogen werken, ook al is dat illegaal. Klachtenloketten, zoals beloofd door onder meer de FIFA, kennen veel arbeiders niet. Eén van hen vertelt aan de mensenrechtenorganisatie dat direct na de WK-finale de telefoonlijnen die de FIFA had geopend voor arbeiders om misstanden te melden, werden afgesloten.

Doden

Qatar kreeg de afgelopen jaren enorm veel kritiek vanwege de omstandigheden waaronder arbeiders moesten werken om het WK mogelijk te maken. Er zouden honderden tot duizenden doden zijn gevallen bij de bouw van WK-faciliteiten en mensenrechtenschendingen waren uitgebreid gerapporteerd door mensenrechtenorganisaties en media.

Qatar voerde verschillende hervormingen door. Zo kwamen er regels voor werken in extreme hitte (dat kan zorgen voor hartaanvallen) en werd het mogelijk voor arbeiders om vrij van werkgever te wisselen. Dat mocht daarvoor niet, wat leidde tot een systeem dat door critici als ‘moderne slavernij’ wordt gezien. Hoewel Amnesty en het Business & Human Rights Resource Centre voorbeelden noemen van arbeiders die nog altijd geen aanspraak kunnen maken op hun nieuwe rechten, vindt de Nederlandse regering dat Qatar wel degelijk verbeteringen heeft doorgevoerd. Minister Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) schreef begin maart aan de Tweede Kamer dat Qatar „aantoonbaar een aantal concrete stappen” heeft gezet.

Hij wees onder meer op rapporten van een VN-organisatie, de International Labour Organization, waarin staat dat honderdduizenden mensen in Qatar inmiddels in vrijheid van werkgever hebben kunnen wisselen. Wel zijn er volgens Hoekstra nog „stappen” te zetten, bijvoorbeeld het uitbetalen van achterstallige salarissen. (ANP/NRC)