N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Twee weken na het begin van natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui worden nog steeds honderden mensen vermist. Dat maakten lokale autoriteiten bekend. Vrijdag werd een lijst met 388 geverifieerde namen gepubliceerd van wie niets meer vernomen is sinds de branden. Inmiddels blijft ook de oorzaak van de branden, die nog niet officieel werd vastgesteld, het eiland bezighouden. Bij de branden op Hawaï, waarbij onder meer de historische kustplaats Lahaina in vlammen op ging, zijn inmiddels 115 mensen om het leven gekomen.
De ‘gevalideerde lijst’ , die door de FBI werd samengesteld, bevat alleen mensen van wie de volledige naam bekend en gecheckt is. Kort na de publicatie daarvan hebben zich zeker honderd mensen zich ongedeerd hebben gemeld, schrijft persbureau AP.
„De 388 namen zijn een deelverzameling van een grotere lijst”, zei Steven Merrill, een speciaal agent van het veldkantoor van de FBI in Honolulu, vrijdag op een persconferentie in Maui. Naar eigen zeggen wil hij niet „uit het oog verliezen dat we nog honderden andere namen” zijn waarvan meer informatie nodig is. De nieuwe cijfers staan zijn een stuk bescheidener dan de bijna tweeduizend mensen die eerder deze week als vermist stonden vermeld. Voor die discrepantie gaf Merill geen verklaring.
Gerommel met bewijs
Terwijl autoriteiten de overgebleven vermiste burgers proberen op te sporen, blijven de omstandigheden rond de branden omgeven door vraagtekens. Eerder rezen al vragen over het handelen van lokale autoriteiten, onder meer omdat de sirenes, die gebruikt worden om te waarschuwen voor natuurrampen, niet werden geactiveerd. Het hoofd van de lokale rampenbestrijding nam daarop met onmiddellijke ingang ontslag. Nu wordt ook Hawaiian Electric Company, het belangrijkste elektriciteitsbedrijf van de staat, beschuldigd van het rommelen met bewijsmateriaal in het brandonderzoek. Het bedrijf werd eerder deze week aangeklaagd voor nalatigheid omdat ze „op onvergeeflijke wijze hun elektriciteitsleidingen onder spanning hield”.
Uit gerechtelijke documenten, waarover CNN vrijdag schrijft, blijkt nu dat bewijsmateriaal dat „mogelijk van vitaal belang is” bij het vaststellen van de oorzaak van de dodelijke brand in Lahaina mogelijk is gecompromitteerd. Zo zouden onder meer gevallen elektriciteitspalen, elektriciteitsleidingen en andere apparatuur zijn verplaatst. Een officiële oorzaak voor de natuurbranden, in wat veruit de dodelijkste natuurramp uit de geschiedenis van de Amerikaanse staat is en de dodelijkste natuurbrand in de hele VS in meer dan honderd jaar, werd vooralsnog niet bekendgemaakt.