Nog even die kale plek bijwerken met eyeliner

Verspreid over de linoleum gymvloer, tussen de zaalvoetbaldoeltjes en basketbalringen, hebben ruim driehonderd honden en hun eigenaren het zichzelf zo comfortabel mogelijk gemaakt. Waar een gymzaal normaal ruikt naar zweet in synthetische kleding en het geluid klinkt van piepende sportschoenen, is dat in Sporthal Margriet in Schiedam tijdens de Hond van het Jaar Show compleet anders. Er klinkt diep geblaf, hoog gekef en zacht gejank. En het ruikt alleen nog maar naar hond.

Ze hebben er hard voor gewerkt om hier te komen. Stuk voor stuk hebben de baas-hond-duo’s, van chihuahua’s tot Ierse wolfshonden, vorig jaar één of meer prijzen in hun rassencategorie gewonnen en daarom mogen ze nu meedoen voor de ultieme titel: Hond van het Jaar 2024.

Foto Saskia van den Boom

„Dit is echt de crème de la crème”, zegt Marieke van der Valk vanuit het vipgedeelte, dat grenst aan de rand van ‘De Ere-ring’, een grasgroen afgezet deel met paarse showlichten, waar de honden getoond worden. Zij is directeur van Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (slogan: Houden van Honden), „de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden”, zo staat op de site. De vereniging geeft voorlichting over het goed houden en gezond fokken van (stamboom)honden, en organiseert evenementen zoals deze.

Eyeliner

De honden die deze zondag geshowd worden, zijn de beste van Nederland. Nu ze het tot dit podium hebben geschopt, doen hun baasjes er alles aan om het beste in hun dier naar boven te halen. Zeker bij de langharige gezelschapshondjes wordt druk geborsteld, geföhnd, gekamd en bijgeknipt. Maar ook kortharige hondjes worden onder handen genomen. Een zwart kortharig exemplaar heeft aan een gevecht een kale plek overgehouden – dat wordt bijgewerkt met eyeliner.

Foto Saskia van den Boom

In de zaal vallen mensen elkaar om de nek, ze zijn blij elkaar weer te zien. Gert Coljee (62) uit Wijk aan Zee zit in een cirkeltje campingstoelen met aan zijn voeten Aslan (3), zijn Centraal-Aziatische owcharka. „Weet je wat het is met dit soort shows”, zegt hij. „Het brengt vriendschappen en het breekt vriendschappen. Hoe je het ook wendt of keert: als je in die ring staat, ben je elkaars concurrent.”

„Het mooie is”, zegt Marieke van der Valk van Raad van Beheer, „het maakt hier niet wie je bent of wat voor werk je doet. Hier kijken we eerst naar de hond, dan naar de mens, dat verbindt echt.”

De Hond van het Jaar Show wordt sinds 1979 in wisselende formats georganiseerd. Voor de hoofdprijs van de dag, Hond van het Jaar, is een eliminatiesysteem opgetuigd. Er zijn tien door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende rasgroepen die meedoen: van terriërs en gezelschapshonden tot ‘lopende honden en zweethonden’ en de ‘spitsen en oertypen’. Per rasgroep worden er zes voorgeselecteerd, en uit die zes wordt er een winnaar en een runner-up gekozen.

Daarnaast zijn er drie andere categorieën die wel getoond en gekeurd worden, maar die niet meestrijden voor de prijs van Hond van het Jaar. De Veteranen, honden van acht jaar of ouder. De Nederlandse rassen, die op Nederlandse muziek geshowd worden. En er zijn de nieuwe rassen, ‘Nationaal Erkend’ genoemd, die nog niet officieel toegevoegd zijn in een rasgroep.

Per categoriegroep betreden baasjes met hun hond éérst de voorkeuringsring, in de volgorde van hun opgespelde nummers. Een voor een zetten ze de dieren op tafel. De keurmeester tast en draait. Kop links, kop rechts, gebit, oren, stand van de rug, aanzet staart, lengte staart, bekken, gewrichten, voorpoten. Tussen de tien en 32 honden per categorie worden op die manier onder handen genomen – en dan mag de roedel door naar de échte ring.

„Wilt u, indien mogelijk, gaan staan. Dan beginnen wij zoals altijd eerst met het Wilhelmus”, laat keurmeester en presentator Rony Doedijns in de microfoon weten. De mensen zingen, de honden houden zich even koest.

Mantelpakjes

Het is ook een beetje een mensenshow. De stevige schoenen waarop de meeste mensen binnenkomen worden voor het showen ingeruild voor ballerina’s met glitters en broques. Vrouwen trekken mantelpakjes aan, de mannen een net pak.

„De juiste uitstraling als baasje kan toch nog nét dat extra zetje geven”, zegt Daphne van den Brink (33). Ze heeft een wit mantelpakje met gouden knopen aan – en zojuist met haar Engelse Springer haar de eerste prijs in zijn rasgroep gewonnen. „Soms zijn er bij hondenshows speciale stands waar ze dit soort kleding verkopen. Ik heb ondertussen een kast vol.” Ze is opgegroeid met hondenshows, haar ouders doen het al 38 jaar. „Het is een dure hobby, maar zo verslavend, dat je altijd door wil gaan.”

Er zijn ook bazen die hun kleding laten aansluiten bij hun hond. De eigenaar van een Engelse bulldog draagt sokken en een stropdas met de Britse vlag. Katja Bakker (54) heeft, passend bij haar Ierse waterspaniel, hoge witte kniekousen en een kilt aan. Ze heeft de outfit niet speciaal voor het showen aangeschaft. „Ik speel doedelzak, dus ik had het al.”

Foto’s Saskia van den Boom

Papieren strips

Halverwege de show is er twintig minuten pauze – een deel rookt tijdens het uitlaten van de hond op de parkeerplaats een snelle sigaret. De blikjes bier en flessen prosecco en plastic flutes komen op tafel. Uit boterhamzakjes krijgen de honden voorgesneden plakjes leverworst.

Voor een deel van de bezoekers zit de show er dan al op. Wie niet de beste uit de groep is geworden, is klaar. Maar ook de familie Van Nishout is aan het inpakken. Eén van hun Biewer Terriërs, Lily, was de beste uit de groep ‘Erkende Rassen’, maar dat is een van de groepen die niet mogen meestrijden om de titel Hond van het Jaar. En dus is Joop van Nishout razendsnel de lange vacht van Lily aan het inpakken in papieren strips, die hij vastzet met een elastiekje. „Anders hebben ze de hele dag klitten, op deze manier kunnen ze gewoon ravotten.”

De honden moeten natuurlijk wel gewoon hond kunnen zijn.

Stefanie Zwoferink (54) fokt met haar man bouviers, de hond die haar ouders ook al hadden toen zij jong was. Toch is ze hier vandaag haar vier jaar oude ruwharige dwergteckel, Jimmy. Ze hebben Jimmy opgehaald in Italië en zijn bevriend geraakt met de fokker, die er vandaag bij is om Jimmy te showen. „Deze shows zijn belangrijk om te toetsen of een ras op de juiste manier in stand gehouden wordt”, zegt Zwoferink. Maar bovenal is het voor haar een hobby die ze samen met haar hond beoefent. „En hij is ook gewoon ons huisdier hoor, hij slaapt bij ons in bed.”

Anita Hogenesch (51) wilde helemaal geen showhond. Zij is hier eigenlijk per ongeluk terechtgekomen. Ze kocht haar Hovawart Douwe – officiële naam: Dushy’s Diamond Dribbel – als erfhond voor haar boerderij in het Drentse Gieten. „De fokker vroeg of we hem alsjeblieft wilden showen. Hij won vorig jaar een andere show en nu staan we opeens hier tussen mensen die hier al jaren voor werken”, zegt ze. „Maar dit is voorlopig ook de laatste hoor, hij mag gewoon weer waken straks.”

Rond half zes is het tijd voor de bekendmaking: wie wordt Hond van het Jaar 2024? Daar buigt een driekoppige jury zich over. De grote winnaar is een Petit Basset Griffon Vendéen genaamd Dance Monkey V. Tum-tums Vriendjes.

Foto’s Saskia van den Boom