Nog een tip? Ja, een plankje naast het bed voor m’n bril, dat zou wel handig zijn!

ZAP Maandagavond was de laatste uit een serie van tien afleveringen van het succesvolle ‘Bed & Breakfast’. Omroep MAX heeft goud in handen met dit programma waarin B&B-eigenaren elkaars etablissement bezoeken. Een nieuwe reeks kan niet uitblijven.

De drie stellen van Bed & Breakfast delen een jacuzzi.
De drie stellen van Bed & Breakfast delen een jacuzzi. Foto Omroep MAX

Wentelteefjes van suikerbrood en croissants uit de airfryer, gesneden fruit en zelfgemaakte jam, kaas, verse vleeswaren én een eitje. Nee, het Hollandse breakfast is bepaald niet karig. Het slapen mag ook luxe heten. Kingsize bedden, gestreken lakens, daarbij een duobad of een jacuzzi. In het MAX-programma Bed & Breakfast bezoeken Nederlandse B&B-eigenaren – altijd drie stelletjes – om en om elkaars Bed & Breakfast, en de lol zit ’m erin dat er ondanks alle comfort en gerief toch kritiekpuntjes te verzinnen zijn, die de kandidaten elkaar na de logeerpartij als ‘tip’ meegeven. Een kast om de kleren in op te bergen ontbreekt. De deur klemt. Het dekbed was te warm. Er zat geen hor voor de ramen. De lichtsensor op de gang sloeg aan zodra iemand met de ogen knipperde. Waarom zit er een spiegel tegenover de wc en waar was het handdoekhaakje?

Maandagavond werd de laatste aflevering van tien uitgezonden. Een volgende reeks kan niet uitblijven, zeker niet nu het programma ook nieuwe B&B’s blijkt op te leveren. Op de ledensite van bedandbreakfast.nl las ik dat er elk jaar leden bijkomen die geïnspireerd raken door wat ze op televisie zien. De tussenstand is dat er vijfduizend B&B’s zijn in Nederland, de meeste in Gelderland. Bijna de helft van de aanbieders biedt één kamer of appartement aan en 97 procent van de eigenaren woont zelf in of bij hun B&B. Ook leuk om te weten: 41 procent van de eigenaren is tussen de 56 en 65 jaar oud. Ik zeg: Omroep MAX heeft goud in handen. Hun kijkerspubliek wordt één op één bediend, en de deelnemende B&B-eigenaren weten zich verzekerd van kijkende klandizie. Want de B&B-bezoeker is overwegend 65-plus (28,9 procent).

En het was weer prachtig. De eerste logeerpartij was in de verbouwde boerderij van Mirjam en Richard in Nunspeet. Kamer ‘Sjiek’ is voor Jacqueline en Harry, 155 euro voor een nacht. Het andere stel, Winanda en Marco, mag voor hetzelfde geld in ‘Loft’. Zelf baat dit duo sinds kort een voormalig vissershotel uit bij de Nieuwkoopse Plassen. Van de acht kamertjes met eenpersoonsbed en wastafel op de eerste verdieping – wc op de gang – maakten ze twee ruime appartementen. Op zolder kon voorheen ‘tweede klasse’ geslapen worden. Paar bedden op een rij en verder niks, maar wel de volgende ochtend als eerste in een roeibootje op de plas.

Terug naar Mirjam en Richard in Nunspeet. Het uitstapje dat ze hebben bedacht voor hun gasten: op elektrische kickbikes over de Veluwe „crossen”. Onderweg bezoeken ze Het Verscholen Dorp in de Soerelse bossen. In oorlogstijd woonden er onderduikers in ondergrondse holen gestut met boomstammen. Water konden ze – alleen in het donker – halen bij de pomp, eten werd gebracht door het verzet.

Een nachtzoen

Aan het eind van de dag volgen de vaste elementen uit Bed & Breakfast: De gast-stellen poetsen hun tanden en maken zich klaar voor de nacht, in bed geven ze elkaar een nachtzoen en knippen daarna de lampen uit. Ik heb me laten vertellen dat deze scènes soms eerder op de dag worden opgenomen, anders wordt het zo laat voor de filmcrew – ik hoor het wel als ik het mis heb. Dan het ochtendritueel: de één vraagt de ander hoe er geslapen is. Daarna het gezamenlijke, copieuze ontbijt bereid door de ontvangende partij. Ten slotte wordt er afgerekend: de logés bepalen of ze de gevraagde kamerprijs betalen, meer als ze het verblijf waardeerden, minder als het tegenviel. Wie het meeste ‘extra’ ontvangt, wint.

Jacqueline en Harry waren de winnaars met hun tot appartementen verbouwde paardenstallen in Oosterwolde (Gelderland). Toen ze stopten met de paardensport waren de stallen een groot konijnenhok geweest, daarna een „megagroot vies kippenhok” en ten slotte een „vuilnisvat”. Maar toen, zegt Jacqueline, zagen ze Bed & Breakfast op tv.