Nobelprijs voor Economie uitgereikt

De Turks-Amerikaanse Daron Acemoglu, de Brits-Amerikaanse Simon Johnson en de Brit James Robinson kregen maandag de Nobelprijs voor Economie. Ze kregen deze onderscheiding voor hun onderzoek naar de manier waarop instituties in verschillende landen worden gevormd en hoe die de welvaart van landen beïnvloeden.

De voorzitter van het comité voor de Nobelprijs voor Economie zei in een persconferentie dat „dankzij het baanbrekende onderzoek van de laureaten” we nu veel beter begrijpen waarom sommige landen falen en andere juist succesvol zijn.

„De rijkste 20 procent van de landen ter wereld is nu ongeveer 30 keer rijker dan de armste 20 procent”, schreef het comité op X. „De inkomenskloof tussen de rijkste en armste landen is ook hardnekkig; hoewel de armste landen rijker zijn geworden, halen ze de meest welvarende landen niet in. Waarom? De laureaten van de economische wetenschappen van dit jaar hebben nieuw en overtuigend bewijs gevonden voor één verklaring voor deze hardnekkige kloof: verschillen in de instituties.” De drie economen delen een bedrag van 11 miljoen kronen (1,1 miljoen dollar).

De Nobelprijs voor Economie is altijd de laatste die de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen bekendmaakt. Vorige week maandag ging de Nobelprijs voor Scheikunde naar eiwitonderzoek. De Nobelprijs voor Natuurkunde ging dinsdag naar werk aan kunstmatige neurale netwerken (beter bekend als AI). Woensdag kregen onderzoekers die zich bezighouden met micro-rna de Nobelprijs voor Geneeskunde. Voor Literatuur ging de prijs donderdag naar de Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang voor haar „intense poëtische proza dat historische trauma’s confronteert en de kwetsbaarheid van het menselijk leven onthult”.

De Nobelprijs voor Economie is overigens geen échte Nobelprijs, omdat het niet door Alfred Nobel zelf is bedacht, maar door de Zweedse Centrale Bank.

Binnen de verschillende categorieën kreeg dit jaar slechts één vrouw een Nobelprijs. Vorig jaar kreeg Claudia Goldin, hoogleraar aan Harvard, als derde vrouw ooit een Nobelprijs voor Economie. Zij kreeg de erkenning voor haar onderzoek naar de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Drie keer ontving een Nederlander de Nobelprijs voor Economie. De Nederlandse Amerikaan Guido Imbens kreeg, samen met Amerikaanse en Canadeze economen, de onderscheiding in 2021 voor zijn onderzoek naar causale verbanden. De allereerste Nobelprijs voor Economie ging in 1969 naar Jan Tinbergen, in 1975 kreeg Tjalling Koopmans de onderscheiding.

In een eerdere versie van dit blog stond dat dit jaar geen enkele vrouw een Nobelprijs won. Dat is in deze versie aangepast.

Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson kregen maandag de Nobelprijs voor Economie.
Foto: Christine Olsson/TT