Nobelprijs Geneeskunde naar ontdekkers micro-rna

De Nobelprijs voor de Geneeskunde 2024 gaat naar de ontdekking van zogeheten micro-rna’s door de Amerikaanse biologen Victor Ambros (70) en Gary Ruvkun (72). Zij krijgen ieder de helft van het prijzengeld van 11 miljoen Zweedse kronen (966.600 euro).

Micro-rna’s zijn kleine stukjes erfelijke informatie die de activiteit van andere genen reguleren. Victor Ambros en Gery Ruvkun ontdekten in de jaren negentig de eerste micro-rna in het wormpje Caenorhabditis elegans, dat als modeldier wordt gebruikt voor genetisch onderzoek. Aanvankelijk dachten ze dat deze micro-rna een eigenaardigheid was van dit specifieke wormpje, maar dat veranderde nadat Ruvkun in 2000 een tweede micro-rna ontdekte die bij allerlei dieren bleek voor te komen. Daarop volgde de ontdekking van duizenden micro-rna’s, inclusief een stuk of duizend bij de mens. Elk van de 20.000 genen van de mens blijkt gereguleerd te worden door die kleine micro-rna’s.

Kanker

De ontdekking van micro-rna’s is daarmee een totaal onverwachte aanvulling geworden op het centrale dogma in de biologie dat het dna bepaalt welke eiwitten er in een cel worden aangemaakt. De micro-rna’s spelen een belangrijke rol bij de identiteit van cellen en welke genen daarin actief zijn. Bij kanker weten tumoren vaak de micro-rna-route te kapen om tumoren zo snel te laten groeien.

Echte medische toepassingen voor micro-rna zijn er nog niet, wel proberen onderzoekers micro-rna’s te gebruiken voor de diagnostiek om op een eenvoudige manier in bloed of urine te kunnen uitlezen wat er aan de gang is in het lichaam.