Nieuwslezer Huw Edwards neemt na schandaal ontslag bij BBC om ‘medische redenen’

Nieuwslezer Huw Edwards heeft maandag na veertig jaar ontslag genomen bij de BBC. De Britse omroep laat in een korte verklaring weten dat de 62-jarige Edwards er vanwege „medisch advies” mee stopt. Edwards kwam afgelopen jaar in opspraak omdat hij een jongere duizenden euro’s zou hebben betaald voor naaktfoto’s. De politie concludeerde na een kort onderzoek dat hij niets strafbaars had gedaan, maar hij keerde niet meer terug op televisie. Edwards’ vrouw Vicky Flind liet kort daarna weten dat haar man door alle commotie leed aan „ernstige psychische problemen”.

Tabloidkrant The Sun bracht afgelopen juli een artikel waarin ouders beweerden dat „een BBC-ster” in totaal omgerekend zo’n 40.000 euro had betaald voor naaktfoto’s van hun kind. Dat zou nu vier jaar geleden zijn gebeurd, toen hun kind nog minderjarig was. Britten begonnen massaal met speculeren om welke presentator, die door de BBC werd geschorst, het ging. Meerdere BBC-prominenten voelden zich genoodzaakt te laten weten dat zij niet de vermeende schuldige waren. De BBC bracht uiteindelijk naar buiten dat het om Edwards ging.

Over Edwards kwamen vervolgens meerdere klachten naar buiten, onder meer van BBC-werknemers, maar ook The Sun kreeg kritiek. De krant bleek na de eerste publicaties geen contact te hebben opgenomen met de jongen om wie het ging. Daarnaast maakte The Sun geen melding van zijn ontkenning, die hij naar de krant stuurde. Dagblad The Guardian meldde op anonieme bronnen dat de redactie van The Sun niet gerust was op de kritiek die zij vanwege haar werkwijze kreeg.

De BBC laat maandag verder weten het ontslag van Edwards, die een van de bekendste gezichten van de BBC was, te hebben „aanvaard” en „dat het alle partijen in staat zal stellen vooruitgang te boeken”. De omroep zegt verder commentaar „niet gepast” te vinden.


Lees ook
Viel BBC-nieuwslezer Huw Edwards van zijn voetstuk, of werd hij geduwd?

Nieuwslezer Huw Edwards van de BBC is beschuldigd van onoirbare contacten met jongeren. Een politieonderzoek wees inmiddels uit dat hij niets strafbaars heeft gedaan.