Nieuwe start- en landingsbaan Schiphol definitief geschrapt

Luchtvaart Er was al sinds 2009 een stuk grond gereserveerd voor de zogeheten tweede Kaagbaan. Door het schrappen van die reservering kan het dorp Rijsenhout nu uitbreiden.
De grond was al sinds 2009 gereserveerd voor een nieuwe Kaagbaan, maar komt nu ten goede aan het dorp Rijsenhout.
De grond was al sinds 2009 gereserveerd voor een nieuwe Kaagbaan, maar komt nu ten goede aan het dorp Rijsenhout. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Er komt definitief geen nieuwe start- en landingsbaan op luchthaven Schiphol. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) heeft maandagochtend laten weten dat het stuk grond dat al sinds 2009 gereserveerd was voor de zogenoemde tweede Kaagbaan een andere bestemming krijgt.

Harbers maakte het nieuws bekend in Rijsenhout, een dorp in de gemeente Haarlemmermeer dat niet kon uitbreiden vanwege de Schipholplannen. „Met het schrappen van de reservering komt er duidelijkheid en ontstaat er weer perspectief voor Rijsenhout”, zei Harbers. „Het is goed dat die duidelijkheid er nu komt voor de inwoners”. Het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden zorgde ervoor dat de leefbaarheid in Rijsenhout onder druk kwam te staan.

De parallelle Kaagbaan zou volgens onderzoeken voor flink wat overlast en hoge kosten zorgen, terwijl de potentiële voordelen maar beperkt waren. Het besluit om de baan niet aan te leggen volgde op gesprekken tussen het Rijk en de regio. In april gaf Schiphol aan af te zien van een nieuwe Kaagbaan en vroeg de regering om de reservering hiervoor op te heffen, wat maandag dus definitief is gebeurd.

Wethouder Jurgen Nobel (VVD) van de gemeente Haarlemmermeer zegt maandag opgelucht te zijn dat de plannen voor de tweede Kaagbaan worden geschrapt. „In plaats van strijden voor het behoud van het dorp, komt er ruimte voor het maken van plannen”, aldus de politicus. „Eén van die plannen is het bouwen van echte huizen als vervolgstap op het onderzoek naar geluidsadaptief bouwen.”