Nieuwe rol van VS binnen NAVO plaatst Europese leiders voor duizelingwekkende taak

Bedremmeld stonden Europese leiders opeens op een kruispunt in de geschiedenis van het Westen. Verward over harde en tegenstrijdige boodschappen uit Washington over de NAVO en Oekraïne. Beledigd dat ze niet waren geconsulteerd over contact met vijand Vladimir Poetin. En verbolgen over een populistische kastijding door de VS, die ze niet hadden zien aankomen.

Na de eerste frontale kennismaking met Team Trump verkeerde Europa tijdelijk in shock. Pas na een paar etmalen tekende zich weer beweging af. Zondagochtend kwamen EU-ministers van Buitenlandse Zaken op de Veiligheidsconferentie in München bijeen om de balans op te maken en aantekeningen te vergelijken. Deze maandag spreekt een groepje Europese regeringsleiders, onder wie premier Schoof, elkaar in Parijs.

Europa moet met een plan komen. En snel. „Knok jezelf aan tafel”, adviseerde NAVO-chef Mark Rutte de Europeanen. Eigenlijk is het verbijsterend dat Europa dit weekend met lege handen stond: Trump heeft maandenlang aangekondigd wat hij van plan was.

Trump heeft daarbij gloeiende haast. In München ging Trumps speciale gezant voor Oekraïne afgelopen weekend al van de ene Europese leider naar de volgende om te horen wat ze van plan zijn bij te dragen aan een eventuele afschrikkingsmacht voor Oekraïne die onderdeel moet worden van een vredesakkoord. Maandag spreekt hij met de NAVO-ambassadeurs in Brussel. Komende week vliegt bovendien een hoge Amerikaanse delegatie naar Saoedi-Arabië om met een team uit Moskou een topontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin voor te bereiden.

Vrees voor slappe deal

Trump heeft het op zich genomen een einde te maken aan het bloedvergieten in Oekraïne. De Europeanen vrezen voor een slappe deal die Poetin de kans geeft om te hergroeperen en vroeg of laat opnieuw tot de aanval over te gaan. Is Trump wel opgewassen tegen stugge Russische onderhandelaars? Gooit hij Europese belangen te grabbel, op zoek naar een quick fix in gesprekken met een autoritaire leider die hij met opvallend veel ontzag bejegent?

De bezorgdheid over Oekraïne gaat gepaard met een knagende onzekerheid over een zeer fundamentele kwestie: is Europa nog wel afdoende beschermd?


Lees ook

dit artikel over de gevolgen voor Oekraïne

Demonstranten in München, 15 februari. Op het bord staat ‘Oekraïne verdedigt Europa, de VS niet meer’.

De VS hebben niet hun vertrek aangekondigd uit de NAVO en secretaris-generaal Rutte verzekerde iedereen dat de regering Trump volledig gecommitteerd is aan het bondgenootschap. Maar hoe betrouwbaar is het Washington van Donald Trump?

In drie tumultueuze dagen in februari ging decennia aan onderling vertrouwen verloren. De president zelf belde met Vladimir Poetin, sprak negentig minuten met hem en kondigde het begin van onderhandelingen over Oekraïne aan. Minister van Defensie Pete Hegseth zei dat Oekraïne niet terug kan naar de grenzen van voor 2014 en dat NAVO-lidmaatschap geen onderdeel van een akkoord zal zijn. Vice-president JD Vance lanceerde op een conferentie waar al sinds de jaren zestig de Atlantische band wordt gevierd een populistische aanval op de Europese democratie.

Oekraïne-gezant Keith Kellogg bevestigde zaterdagavond dat er voor Europa echt géén plek zal zijn aan de hoofdtafel waar straks over de toekomst van Oekraïne wordt beslist. Zelensky en Poetin moeten over vrede onderhandelen, zei Kellogg in München, met Trump in de rol van mediator. Wel zullen de VS naar Europa luisteren, zei hij. Dus in overdrachtelijke zin zit Europa wel aan tafel, suste hij.

De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu arriveert voor een groepsfoto met onder meer NAVO-chef Mark Rutte en de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth (voorgrond links), donderdag op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel.
Foto Yves Herman / Reuters

Ruzies waren er vaker

Was dit een frontale botsing met een nieuwe populistische ploeg in Washington die nog niet is ingewerkt en onbesuisd van start ging, of tekende zich hier een breuk af die de alliantie kan ondermijnen? Het kernproduct van een defensie-alliantie is eenheid. Die is op het moment ver te zoeken.

Ruzies tussen Europa en de VS zijn niet ongewoon. In 2003 weigerden Frankrijk en Duitsland Washington bijvoorbeeld te volgen in een aanval tegen Irak omdat ze er niet van overtuigd waren dat Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. Tijdens een ijzige confrontatie op dezelfde Veiligheidsconferentie in München haalde de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer (Groenen) uit naar de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld. „Excuse me, I am not convinced”, zei Fischer toen tegen Rumsfeld. Rond het conferentiehotel liepen op dat moment Duitsers van alle leeftijden met kaarsjes door de sneeuw: voor vrede en tegen de VS.

Europa en de VS ruziën ook al decennia over geld omdat Washington vindt dat Europa niet genoeg uitgeeft aan defensie. Trump dreigde Europa in zijn eerste ambtstermijn daarom al eens in de steek te laten. Vorig jaar veroorzaakte hij daags voor de Veiligheidsconferentie tumult met de opmerking dat Poetin wat hem betreft zijn gang kon gaan tegen Europese landen die niet genoeg uitgeven aan hun defensie. Ook toen waren de Europeanen verbolgen, maar de hoekige dreigementen werden vooral gezien als een onderhandelingstactiek. En Trump had een punt: nog steeds zijn er belangrijke NAVO-landen die niet voldoen aan de uitgavennorm.

Europees leger

Maar nu is er een fundamentelere verschuiving op til. Het was president Zelensky van Oekraïne die snel conclusies trok en Europa zaterdag een stem gaf. Zelensky: „Vanaf nu zal het anders zijn en Europa moet zich daaraan aanpassen. Ik geloof in Europa en ik ben er zeker van u ook. En ik roep u op te handelen, voor uw eigen bestwil”.

Zelensky had ook een oplossing: een militaire macht om Europa te verdedigen. „Dit gaat niet meer om het verhogen van de defensie-uitgaven als percentage van het bruto binnenlands product. Het gaat erom dat mensen zich realiseren dat ze hun eigen huis moeten verdedigen.”

De VS koersen snel af op een andere werkverdeling binnen de alliantie: Europa verdedigt zichzelf, de VS zullen Europa helpen zichzelf te verdedigen. „Het zijn dagen waarop voor iedereen duidelijk wordt dat de veiligheid van Europa niet vanzelfsprekend is”, zei minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp na afloop van het ontbijt met zijn EU-collega’s.

„De NAVO gaat niet teloor. De Amerikanen hebben ons duidelijk verzekerd: de NAVO is relevant. De Amerikaanse atoomparaplu blijft, máár er zal meer inspanning van de Europese landen gevraagd worden. De VS zullen bij de Europese veiligheid betrokken blijven, maar in een andere, verminderde en minder directe rol. We kunnen het ons niet langer permitteren om op de aanwezigheid van honderdduizend Amerikaanse militairen [die in Europa gestationeerd zijn] te vertrouwen.”

De VS, zegt Veldkamp, zullen zich opstellen als een ‘offshore balancer’. Offshore balancing is een strategisch concept waarbij een grootmacht regionale machten gebruikt om een andere grootmacht onder controle te houden. De VS zijn in die optiek het arsenaal van de democratische wereld, maar leveren niet de mankracht ter plekke, onshore.

De VS hebben nog niet gezegd dat ze hun aanwezigheid zullen terugschroeven. Maar in Europa is al geopperd dat Trump bijvoorbeeld de 82nd Airborne Division – twinitgduizend militairen – weer kan weghalen uit Europa. De eenheid geldt als de ‘brandweer’ van de Amerikaanse krijgsmacht en werd door president Biden naar Europa geschoven na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne.

De nieuwe verhoudingen in de NAVO zullen de komende maanden snel duidelijker worden. Een eerste testcase wordt de afschrikkingsmacht voor Oekraïne. Na een eventueel akkoord met Rusland moet Oekraïne de garantie krijgen dat Poetin niet wéér binnenvalt. De beste garantie zou NAVO-lidmaatschap zijn. Maar dat willen de VS niet. De Republikeinse senator Lindsey Graham opperde dat het Westen wel kan dreigen dat mócht Poetin een akkoord schenden, Oekraïne onmiddellijk lid wordt van de NAVO.


Lees ook

dit artikel over de toespraak van Vance in München

Ontmoeting van de Amerikaanse vice-president JD Vance (rechts) en naast hem minister Marco Rubio van Buitenlandse Zaken met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne (geheel links), vrijdag in München, ter gelegenheid van de Veiligheidsconferentie in München.

Team Trump wil in elk geval dat Europeanen ter plekke die afschrikkingsmacht zullen vormen. Nederland heeft al aangegeven daar positief tegenover te staan. Ook wordt verwacht dat Frankrijk en Duitsland willen bijdragen. Het Verenigd Koninkrijk, dat over een serieuze krijgsmacht beschikt, zou wel eens de leiding over zo’n macht kunnen krijgen.

Maar, weten de Europeanen, zonder rugdekking uit de Verenigde Staten gaat het niet. Veldkamp wees erop dat Europa eenvoudigweg niet beschikt over cruciale capaciteiten, variërend van grote transportvliegtuigen tot inlichtingendiensten. Premier Schoof zei dat Nederland alleen deelname wil overwegen als de VS voor rugdekking zorgen mocht de situatie uit de hand lopen. De eerste grote Europese militaire operatie onder de nieuwe verhoudingen begint dus met een Europees verzoek aan de VS.

Nieuwe NAVO-norm

De tweede testcase wordt de discussie over de nieuwe NAVO-norm voor defensie-uitgaven. Het is nu 2 procent bbp, Trump eist 5 procent. Op de Veiligheidsconferentie circuleerde 3,5 procent als optie. Vermoedelijk moeten de landen daar stapsgewijs naar toe groeien. Rutte opperde jaarlijkse stapjes van 0,2 of 0,3 procent. Op de NAVO-top in juni in Den Haag moet er een akkoord liggen. In de EU zullen waarschijnlijk de begrotingsregels opgerekt worden om defensie-uitgaven te financieren met nieuwe schulden.

In de tussentijd mag de druk op Poetin niet afnemen. Onderhandelingen openen is nog iets anders dan onderhandelingen succesvol beëindigen. De EU wil over een week nieuwe sancties afkondigen. De VS verhogen inmiddels de druk om ook de bevroren Russische tegoeden in Europa aan te spreken – tot nu toe wordt alleen de rente afgeroomd ten behoeve van Oekraïne. En het is, onderstreepte Veldkamp, belangrijk dat alle beloften die westerse landen aan Oekraïne hebben gedaan ook daadwerkelijk inlossen.

De Europese leiders bijeen op dat historische kruispunt wacht een duizelingwekkende taak. „Europa heeft snel een actieplan nodig voor Oekraïne en onze veiligheid”, schreef de Poolse premier Donald Tusk op X, „anders zullen mondiale spelers over onze toekomst beslissen. Niet noodzakelijkerwijs in ons belang. Dat plan moet nu gemaakt worden. Er is geen tijd te verliezen.”


Lees ook

dit artikel over de nieuwe werkelijkheid voor Oekraïne

Vrouw bij krater en verwoeste auto, na een Russische raketaanval op Kyiv, 12 februari.