Nieuwe rellen in Zweden na koranverbranding: boze menigte steekt auto’s in brand en bekogelt politie met stenen

Koranverbranding Moslims uit binnen- en buitenland roepen al jarenlang op om de provocerende acties te verbieden, maar de Zweden scharen ze onder de vrijheid van meningsuiting. Daar valt in het Scandinavische land niet aan te tornen.
"Nee tegen koranverbrandingen. Maak geen misbruik van vrijheid van meningsuiting", leest de spandoek.
“Nee tegen koranverbrandingen. Maak geen misbruik van vrijheid van meningsuiting”, leest de spandoek. Foto Johan Nilsson/EPA

In de Zweedse stad Malmö zijn zondag rellen uitgebroken nadat de Iraakse vluchteling Salwan Momika weer een koran in brand had gestoken. Een boze menigte in de achterstandswijk Rosengård (‘Rozentuin’), waar veel immigranten wonen, stak volgens Zweedse media auto’s in brand en gooide stenen naar de politie. Daarna leek de rust wedergekeerd, maar midden in de nacht moesten de hulpdiensten opnieuw uitrukken vanwege een brand in een ondergrondse parkeergarage. ’s Avonds is voor zover bekend nog niemand gearresteerd.

De onrust begon zondagmiddag, toen de 37-jarige Momika in het centrum van Malmö ten overstaan van honderden tegendemonstranten een koran verbrandde. Spanningen liepen op en bereikten een kookpunt toen twee demonstranten de beschermingslijn van de politie doorbraken en Momika probeerden te stoppen. De politie pakte drie mensen op. Niet lang daarna brak Momika, zelf christen, zijn activiteiten vroegtijdig af. Een politiebusje bracht hem weg — nadat iemand die nog probeerde te blokkeren.

Koranverbrandingen en de felle reacties die daardoor ontlokt worden, zijn een terugkerend fenomeen in Zweden. Sinds de Deens-Zweedse extreemrechtse politicus Rasmus Paludan er enkele jaren terug mee begon, dringen moslims uit binnen- en buitenland erop aan het te verbieden. Dat lijkt desondanks niet te gaan gebeuren: vrijheid van meningsuiting is een groot en beschermd goed in Zweden. Daarnaast is de regering afhankelijk van samenwerking met de radicaal-rechtse Zweden Democraten, en die willen niet zwichten voor de druk.

Lees ook: Koranverbrandingen komen hard aan bij Zweedse moslims