Nieuwe kroongetuige vertelt over moorden in de kring van cocaïnebaron Piet Costa

De nieuwe kroongetuige waarmee justitie een deal heeft gesloten, is de 29-jarige Amsterdammer Dominique ‘Do’ K., die als adoptiekind op jonge leeftijd vanuit Sierra Leone naar Nederland is gekomen. Hij is door de rechtbank veroordeeld voor zijn rol bij een moord in oktober 2021.

Het slachtoffer, Serdar Ay, reed toevallig in de auto van het beoogde doelwit. Do K. kreeg van de rechtbank in 2022 vijftien jaar cel voor zijn rol bij de moord. Hij kocht een peilbaken – een kleine GPS-tracker – en plakte die onder de auto waarin het slachtoffer reed. Op dit moment loopt die zaak in hoger beroep bij het hof in Amsterdam.

Tijdens de behandeling van zijn strafzaak, meldde Do K. volgens Het Parool dat hij op „een dodenlijst” zou staan. Daarom zou hij niets hebben willen zeggen over de opdrachtgevers. Die dreiging heeft vermoedelijk meegespeeld bij het sluiten van de deal met het OM.

Do K. heeft blijkens een persbericht van het OM verklaringen afgelegd over de moord op een handlanger van de Rotterdamse cocaïnebaron Piet Costa. Het gaat om de Nederlandse Marokkaan Ibrahim Azaim, die in mei 2020 in de buurt van zijn ouderlijk huis in Rotterdam is vermoord.


Lees ook

Drie moorden rondom de kroongetuige hangen als een donkere wolk boven het Marengo-proces

De Lange Leidsedwarsstraat, waar misdaadjournalist Peter R. de Vries werd neergeschoten.

100 miljoen euro

Die moord hangt samen met een conflict binnen de groep van Piet Costa, waarbij een voormalig handlanger van deze veroordeelde cocaïnesmokkelaar volgens ontsleuteld berichtenverkeer van Costa 100 miljoen euro had ontvreemd. Dat leidde tot grote onrust en mondde uit in de moord op Azaim en de voorbereiding van een andere moordaanslag, waarover de nieuwe kroongetuige ook heeft verklaard. Advocaat Onno de Jong heeft bevestigd dat hij de kroongetuige bijstaat.

Het sluiten van een deal met een kroongetuige ligt gevoelig, nadat in de strafzaak Marengo rond Ridouan Taghi drie personen werden vermoord. Die hadden banden met de kroongetuige in die zaak: Nabil B. Het leidde tot een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die concludeerde dat „opsporen en vervolgen” voor het OM belangrijker waren dan „bewaken en beveiligen”.

Om kroongetuigen en mensen uit hun omgeving beter te beveiligen, is die taak ondergebracht in een aparte organisatie.


Lees ook

Harde kritiek op OM: beveiliging rond kroongetuige Nabil B. opgeofferd aan opsporingsbelang

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam en overleed later aan zijn verwondingen.