Nieuwe Intel-fabrieken moesten de Europese chipindustrie een impuls geven, nu gaat de bouw definitief niet door

Kent u dat verhaal van die chipfabriek van de Amerikaanse gigant Intel in Maagdenburg, Duitsland? Nee? Klopt. Hij kwam er niet.

Donderdag maakte Intel-baas Lip-Bu Tan in een memo aan medewerkers bekend grote investeringen in Europa te schrappen. De bouw van grote chipfabrieken in Duitsland en Polen gaat niet door.

Wat was het plan?

In Maagdenburg, voormalig Oost-Duitsland, zou Intel een van de modernste chipfabrieken ter wereld bouwen. Ook de West-Poolse stad Wroclaw zou een Intel-fabriek krijgen, gespecialiseerd in het verwerken van chips in elektronica. Bij de Duitse fabriek ging het om een investering van dertig miljard euro, tien miljard daarvan gesubsidieerd.

De fabriek zou de grootste buitenlandse investering in Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog worden.

Alleen al de bouw zou 7.000 mensen werk geven. In de fabrieken zouden 3.000 banen komen en in de toelevering en afgeleide industrie totaal zo’n 25.000. Het moest Maagdenburg en de Europese chipindustrie een enorme impuls geven.

Is dit besluit onverwacht?

Niet echt. De bouwplannen werden bijna een jaar geleden, in september 2024, stilgelegd. Toen heette het nog een pauze van twee jaar. Maar op die vertraging volgden meer onheilstijdingen.

De topman van Intel waarmee de Duitse regering had onderhandeld moest in december plotseling vertrekken. In de AI-race blijft Intel ver achter bij marktleider Nvidia.

Het was duidelijk dat zijn opvolger drastische keuzes ging maken. Tegelijk met het schrappen van de investeringen in Europa kondigde hij extra ontslagen aan. In het tweede kwartaal schreef Intel 2,9 miljard dollar verlies. Dat is een beter resultaat dan werd verwacht.

Maar er is toch juist veel behoefte aan chips?

Ja. Naar verwachting verdubbelt de totale chipomzet tussen 2024 en 2030, tot meer dan 1.000 miljard euro. Europa levert met ASML en ASM weliswaar belangrijke gereedschappen voor de chipindustrie, maar de productie gebeurt in Azië. De grootste chipfabrikant ter wereld is TSMC uit Taiwan. Intel wil daar een alternatief voor zijn. Dat is geopolitiek uiterst relevant, want het is riskant om zo afhankelijk te zijn van één partij.

De chipfabriek in Maagdenburg moest de wederopstanding van de Europese chipindustrie inluiden. Zoals collega Marc Hijink schreef: „De Europese Unie wil namelijk niet meer volledig leunen op Aziatische chipleveranciers. Die afhankelijkheid bleek een achilleshiel tijdens de coronacrisis, toen een chiptekort ervoor zorgde dat de productielijnen van Europese autofabrieken langdurig stilstonden.”


Lees ook

Lees ook deze reportage over de plannen in Maagdenburg

Hoe Duitsland de leemte van de Europese chipsector vult, op een fundament van de DDR

Het project had de vingerafdrukken van zowel de vorige Duitse bondskanselier, Olaf Scholz, als van de vorige Amerikaanse president Joe Biden. Allebei wilden ze met steunprogramma’s de Westerse chipindustrie een impuls geven.

En nu?

Het besluit om de investeringen in Europa te schrappen hangt samen met een grotere focus op bestedingen in de VS, zei de vice-president voor investeerdersrelaties volgens de FT tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. De plannen zouden ‘geheel in lijn zijn’ met de agenda van Donald Trump om productie in de VS te herbouwen. De Europese wederopstanding zal het dus niet van dit Intel uit Californië moeten hebben.