Nieuwe Huisvoorzitter Mike Johnson weet ‘shutdown’ Amerikaanse overheid voorlopig af te wenden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een tijdelijke financieringswet en daarmee is een zogeheten ‘shutdown’ van de overheid voorlopig afgewend. De Amerikaanse politiek had tot vrijdagavond de tijd om de financiering van overheidsinstellingen te regelen, want anders zouden veel ambtenaren in aanloop naar de feestdagen niet meer betaald krijgen.

De financieringswet komt uit de koker van de Republikein Mike Johnson, de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De drie weken geleden tot voorzitter gekozen Johnson wist zijn compromisvoorstel met 336 stemmen voor en 95 stemmen tegen aangenomen te krijgen.

De wet moet nog wel goedgekeurd worden door de Senaat, maar daar hebben zowel de Democratische leider Chuck Schumer als de Republikeinse leider Mitch McConnell al aangegeven voor te gaan stemmen.

Oplossing tot begin volgend jaar

Het plan van Johnson is alleen een oplossing voor de korte termijn en daarom moet begin volgend jaar verder onderhandeld worden. Sommige overheidsinstellingen krijgen nog geld tot 19 januari, anderen tot 2 februari.


Lees ook
De aftocht van McCarthy toont de macht van radicaal-rechtse Republikeinen

McCarthy staat de pers te woord na afloop van de stemming.

In het voorstel wordt niet bezuinigd op de plannen van de regering-Biden, maar omdat het alleen om tijdelijke financiering gaat stemden toch genoeg Republikeinen in. Wel keerde het radicaal-rechtse smaldeel van de Republikeinen, de Freedom Caucus, zich fel tegen het plan van Johnson, want zij zijn tegen elke vorm van financiering zonder bezuinigingen.

De voorganger van Mike Johnson, Kevin McCarthy, werd vorige maand nog weggestuurd door Freedom Caucus-leden, omdat hij koos voor een compromis over de overheidsfinanciering in plaats van een shutdown.

Dat lot blijft Johnson vooralsnog bespaard, maar als er in januari financiering voor de langere termijn moet worden geregeld, zal hij opnieuw zowel genoeg Democraten als Republikeinen achter zich moeten krijgen.