Nieuwe generatie geïnspireerd door Walker Evans, fotograaf van het dagelijks leven

RaMell Ross, Here, 2013, print. Courtesy the artist.


Foto RaMell Ross
„Fotografie kan het hart van de beschaving vastleggen”, zei de dichter Durs Grünbein ooit. De uitspraak wordt vaak aangehaald als het gaat om de foto’s van de Amerikaanse fotograaf Walker Evans (1903-1975) te typeren. Evans liet als geen ander het dagelijkse gezicht van Amerika zien. Zijn zwart-witfoto’s van de armoede tijdens the Great Depression en de zichtbare gevolgen op het Amerikaanse platteland, behoren tot de meest iconische beelden van de fotografiegeschiedenis. Logisch dat zijn documentaire-achtige stijl veel navolgers kreeg. Kunsthal Helmond toont t/m 5 maart ‘Walker Evans Revisited’, waarin werk te zien is van hedendaagse fotografen en hun visie op de dagelijkse realiteit.
Het werk van Bryan Schutmaat wordt vaak vergeleken met dat van Walker Evans, en dat komt niet alleen omdat hij in zwart-wit werkt. Het zijn vooral de mensen en dingen op zijn foto’s (verlaten wegdekken, kapotte façades en zwervers) waardoor zijn werk lijkt op de iconische werken uit het tijdperk van Evans. „Ik wil het doorlopende verhaal van de Verenigde Staten vertellen”, schrijft Schutmaat over zijn werk. „Het is een mythisch, heilig, mooi en gebroken land waar mensen vaak naar de rand van wanhoop worden gedreven, maar toch besluiten om door te gaan.”
Foto’s Bryan Schutmaat

Het werk van Lisa Kareszi heeft verschillende raakvlakken met dat van Evans: „Ik bezocht het autokerkhof dat hij fotografeerde en heb veel foto’s gemaakt op soortgelijke plaatsen, waaronder het eigen bedrijf van mijn familie, ook een autokerkhof genaamd Joe’s”, vertelt Kereszi.
Foto Lisa Kereszi / Yancey Richardson, New York.

„Net als Evans heb ik vaak foto’s gemaakt van handgetekende of handgeschilderde borden en belettering, en ook van muurschilderingen. Ik heb poëzie gestudeerd, waardoor beelden van woorden in het landschap mij aantrekken. Evans was natuurlijk ook een schrijver, wat volgens mij duidelijk de reden is waarom er ook zoveel woorden in zijn afbeeldingen waren.” Foto Lisa Kereszi / Yancey Richardson, New York.

Fotograaf George Georgiou toont in zijn serie ‘Americans Parade’ Amerikanen die langs de wegen over het hele land samenkomen om parades te bekijken. Hierboven is de Martin Luther King Day Parade te zien in Los Angeles (links) en de Mardi Grass Parade in New Orleans (rechts). Het is Amerika zoals het wordt gezien vanaf de weg. Deze beschouwende beelden doen denken aan het werk van Walker Evans of de New Topographics-stroming, waar de invloed van de mens op een landschap zichtbaar wordt gemaakt.
Foto’s George Georgiou

In 1937 ondernam Evans een project met James Agee om de levens van boeren en hun families in Hale County, Alabama te fotograferen. Het project werd omgezet in een boek met de titel Let Us Now Praise Famous Men, en is een van Evans’ bekendste werken. Met uitzondering van een paar beelden, maakte Evans zich niet speciaal druk om de levens van zwarte mensen in Alabama. Het werk van fotograaf en filmmaker RaMell Ross houdt zich hier wel expliciet mee bezig. Foto RaMell Ross

„Niet om een situatie te creëren, maar om de situatie te herkennen en interpreteren”, dat is credo van Ute Mahler en Werner Mahler. Hun fotoserie Kleinstadt (2015-2018) brengt het leven in de Duitse provinciesteden in beeld, en richt zich op jongeren die opgroeien in (voormalig Oost-) Duitse voorsteden. Foto Ute Mahler & Werner Mahler / OSTKREUZ-Agentur der Fotografen Berlin.

Hun portretten, met op de achtergrond vaak verloederende winkelstraatjes en leegstaande gebouwen, doen denken aan de beelden die Evans maakte in de jaren dertig van de twintigste eeuw van de armoede op het Amerikaanse platteland. Foto Ute Mahler & Werner Mahler / OSTKREUZ-Agentur der Fotografen Berlin.

In een recent interview met Indie Wire vertelt Ross: „Het maken van werk dat observaties doet over ras, met name zwartheid, is belangrijk voor mij; het is mijn uitgangspunt. Ik denk dat het mijn roeping is om ruimte te maken en om minder onzichtbaar te zijn, om deel te nemen aan de poëzie van onze wereld.” Foto RaMell Ross

Voor haar serie She Dances on Jackson maakte Vanessa Winship beelden in Oklahoma, Vicksburg, and St Louis. Allemaal locaties waar Evans ook werk heeft gemaakt. „Ik ontdekte op mijn pelgrimage dat de VS van nu in niets leek op de VS van Evans, maar mensen waren nog duidelijk aan het worstelen en de beelden van Evans resoneerden nog steeds.” Foto Vanessa Winship