Nieuwe erkende imamopleiding moet in 2025 van start gaan in Amsterdam

Imams Moskeeën zijn grotendeels aangewezen op imams uit het buitenland. Om dat te veranderen komen drie onderwijsinstellingen naar verwachting in 2025 met een erkende opleiding.
De Vrije Universiteit organiseert de opleiding samen met de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool IPABO.
De Vrije Universiteit organiseert de opleiding samen met de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool IPABO. Foto Kim van Dam/ANP

De Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en hogeschool IPABO werken samen aan een officieel erkende opleiding voor imams, die naar verwachting in september 2025 haar eerste studenten ontvangt. Dat heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Het gaat om een hbo-bacheloropleiding waarvoor studenten zich volgend najaar kunnen aanmelden.

Discussie over een Nederlandse imamopleiding bestaat al sinds de jaren tachtig, schrijven onderzoekers in opdracht van de overheid. Zogenoemde ‘importimams’, die naar Nederland komen om in een moskee te werken, spreken vaak slecht Nederlands en weten weinig over de samenleving. Van Gennip: „Hierdoor is er onvoldoende aansluiting bij onze normen en waarden maar ook bij de behoeften en leefwereld van Nederlandse moslims.”

Het is niet de eerste poging om een erkende beroepsopleiding voor imams op te zetten. Hogeschool InHolland probeerde het in 2006, maar stopte na zeven jaar weer omdat het programma te duur was. Niet-erkende opleidingen zijn er ook, bijvoorbeeld van de Turkse islamistische organisatie Milli Görüs, maar daar kunnen studenten geen studiefinanciering krijgen.

Het is inderdaad „complex” om een levensvatbare opleiding voor imams op te zetten, schrijft Van Gennip. Niet alleen onder studenten moet genoeg interesse zijn, maar ook onder moskeeën die hen vervolgens moeten aannemen.

Imams weren

Een Kamermeerderheid vroeg het kabinet in 2021 om te kijken of imams uit het buitenland kunnen worden geweerd als de erkende opleiding begint, uit angst voor „ongewenste buitenlandse beïnvloeding” en „verspreiding van ondemocratisch en onrechtstatelijk gedachtegoed”. Dat gaat niet gebeuren, reageerde Van Gennips voorganger Wouter Koolmees (D66), onder meer omdat moskeeën zelf mogen kiezen waar ze hun imams vandaan halen.