N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Partij voor de Dieren Het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren heeft „alle vertrouwen” in Esther Ouwehand als lijsttrekker en partijleider.
Leider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft zich volgens het nieuwe bestuur niet schuldig gemaakt aan integriteitsschendingen. Het bestuur is van mening dat Ouwehand „alle vertrouwen verdient als lijsttrekker en partijleider van de Partij voor de Dieren”, staat in een persbericht van vrijdag.
Het bestuur zegt dat er een „onafhankelijke toetsing” van integriteitsmeldingen tegen Ouwehand heeft plaatsgevonden. De meldingen zijn behandeld door de partijvoorzitter, bijgestaan door leden van het dagelijks bestuur. Daarbij is advies gevraagd aan een extern deskundige op het gebied van verenigingsrecht. Ook heeft het bestuur de uitkomsten onafhankelijk laten toetsen door twee externe deskundigen op het gebied van integriteit, zegt het nieuwe bestuur.
Klokkenluider
Het vorige bestuur trok Ouwehand op 9 september terug als lijsttrekker na „signalen en informatie” die wezen op „schendingen van integriteit”. Via een klokkenluider had dit bestuur e-mails van een politiek assistent aan Ouwehand ontvangen. In deze mails stonden strategieën om het oude bestuur onder druk te zetten en bestuurssecretaris Elze Boshart uit het bestuur te zetten.
In gesprekken met de integriteitssecretaris van de partij gaf Ouwehand aan geen probleem te zien in deze stukken. „Mijn medewerker moet de vrijheid hebben om vrijblijvend scenario’s voor mij uiteen te kunnen zetten. Sterker nog: dat is zijn taak”, zei ze hierover later tegen NRC.
Het vorige bestuur, dat al langer moeilijk contact had met Ouwehand, vond de e-mails ondermijnend. Daarbij had Ouwehand op 8 september een brief in de partij verspreid met verwijten aan het bestuur.
Lees het artikel De andere kant van Esther Ouwehand
Volgens het oude bestuur handelde Ouwehand zo in strijd met de Gedragscode van de partij. Leden mogen bijvoorbeeld geen onjuiste informatie verspreiden, moeten zich respectvol gedragen, anderen niet intimideren of buitensluiten. Een schending van de gedragscode geldt als een ‘integriteitsschending’. Ook zegt de Gedragscode dat fractievoorzitters een vermoeden van een integriteitsschending moeten melden.
Massale steun
Na het intrekken van Ouwehand als lijsttrekker, kreeg zij massale steun vanuit de partij. De advocaat van Ouwehand dreigde met een rechtszaak en hierop besloot het oude bestuur af te treden. In een verklaring noemde het bestuur Ouwehand nog altijd niet geschikt om de partij te leiden.
Er kwam een nieuw bestuur, onder voorzitterschap van Michiel Knol, dat is voorgedragen door afdelingsbesturen van de partij en het bestuur van jongerenorganisatie PINK!. Een meerderheid van dit bestuur schaarde zich tijdens het conflict achter een steunbetuiging voor Ouwehand.
De integriteitsssecretaris van de partij die de meldingen behandelde, is de afgelopen tijd onder druk gezet door Ouwehand, meldde NRC vrijdag. Ouwehands advocaat eiste via het nieuwe bestuur dat de meldingen vóór het ledencongres van zondag 24 september zouden worden afgehandeld. Op dit congres zou over de kieslijst en het lijstrekkerschap van Ouwehand worden gestemd. Daarbij stuurde Ouwehand een email aan de integriteitssecretaris waarin zij zich beklaagde over haar aanpak.
„Het bestuur heeft de desbetreffende mail gelezen en concludeert daaruit dat Ouwehand de integriteitssecretaris op een correcte manier heeft gewezen op de onzorgvuldige en onjuiste behandeling van haar medewerker en haarzelf”, stelt het nieuwe bestuur nu in het persbericht.
‘Slecht werkgeverschap’
Het nieuwe bestuur heeft „naar aanleiding van de recente gebeurtenissen” ook besloten een externe integriteitssecretaris aan te stellen. De huidige integriteitssecretaris zal worden bijgestaan door deze externe collega, licht partijvoorzitter Knol toe.
Het vorige bestuur meldde dat eerder meldingen tegen Ouwehand zijn binnengekomen over „slecht werkgeverschap”. Een werknemer heeft onlangs uit angst een melding ingetrokken, zeggen bronnen tegen NRC. Verder zijn onlangs zeker drie meldingen binnengekomen bij deze krant. Partijvoorzitter Knol zegt aan de telefoon in het geheel niet bekend te zijn met deze meldingen.
„De negen meldingen tegen Ouwehand zijn allemaal afkomstig van leden van het voormalige partijbestuur”, staat in het persbericht. Deze meldingen zijn volgens het nieuwe bestuur allemaal niet gegrond.
Drie van de vijf zittende Kamerleden van de partij, Christine Teunissen, Frank Wassenberg en Eva van Esch, hebben een korte schriftelijke verklaring uitgebracht: „We herkennen ons niet in de schadelijke anonieme kwaadsprekerij over Esther Ouwehand in NRC. Wij kennen Esther als iemand met veel empathie, zeker ook wanneer iemand wordt geconfronteerd met ziekte of verlies.
De anonieme kwaadsprekerij lijkt inmiddels op karaktermoord.”
Op X, voorheen Twitter, schrijft Ouwehand zelf: „Opgelucht, blij en trots. Poeh, wat een heftige groeipijnen voor onze prachtige partij.”