Nieuwe aangifte van misbruik tegen van kindermisbruik verdachte oppas uit Schagen

Er is een nieuwe aangifte gedaan tegen de 24-jarige man uit Schagen die verdacht wordt van het misbruiken van een kind tijdens zijn werk als oppas. De nieuwe aangifte gaat ook om misbruik, maar heeft niet te maken met zijn oppaswerk. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt tijdens een zitting in de rechtszaak tegen Julian F., meldt persbureau ANP.

De nieuwe aangifte betreft misbruik van het neefje van F. in de periode 2017-2018. In die periode was het veronderstelde slachtoffer 11 en 12 jaar oud. De aangifte is ingediend nadat bekend was geworden dat F. was opgepakt in een misbruikzaak.

In de misbruikzaak, die maandag in de rechtbank op Schiphol behandeld werd, wordt F. verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen bij één van zijn elf oppasgezinnen. Het misbruik van dat kind heeft hij volgens het OM ook op beelden vastgelegd. Daarnaast trof justitie bij hem thuis kinder- en dierenporno aan. Het OM heeft besloten de man ook te vervolgen voor het misbruiken van dieren. Het gaat om een varken en twee honden.

Bij verder onderzoek van zijn telefoon en computer zijn geen andere oppaskinderen op beelden aangetroffen, al benadrukt het OM daarbij wel dat F. zijn telefoon eerder heeft teruggezet naar de fabrieksinstellingen, waardoor mogelijk belastende bestanden verloren zijn gegaan. De officier van justitie noemde dat F. in een chatgesprek sprak over een naaktfilmpje van een ander oppaskind, maar dat filmpje is niet gevonden.

Tweede verdachte

In deze zaak is ook een tweede verdachte opgepakt, een 38-jarige man uit Alkmaar, die de beelden van het misbruik zou hebben ontvangen van F. Volgens het OM heeft deze Marco H. ook een actieve rol gespeeld in het misbruik van het oppaskind, door in chatberichten seksuele suggesties te maken over wat te doen met het kind.

F. werkte als oppas bij tenminste elf gezinnen met baby’s en peuters door heel Nederland. Hij bood zijn oppasdiensten tussen 2019 en 2023 aan via Marktplaats. Volgens het Noord-Hollands Dagblad volgde hij een handhavingsopleiding, en plaatste hij foto’s van zichzelf in politiekleding bij zijn advertentie, om vertrouwen te winnen.