N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nederland moet hogere klimaatambities stellen en de uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen. Dat schrijft het nieuwe adviesorgaan de Wetenschappelijke Klimaatraad woensdag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. „Om dit te bereiken moet de overheid nu belangrijke keuzes voorbereiden en mag het ingezette klimaatbeleid geen vertraging oplopen”, schrijft het adviesorgaan. De brieft komt een week voordat de Tweede Kamer gaat besluiten welke onderwerpen controversieel worden verklaard en voorlopig dus stil komen te liggen, omdat het kabinet demissionair is.
De Wetenschappelijke Klimaatraad adviseert, in lijn met de Europese Wetenschappelijke Klimaatraad, de Nederlandse overheid om de uitstoot van broeikasgassen in 2040 uit te laten komen op 90 à 95 procent minder uitstoot dan in 1990. Het advies is volgens de onderzoekers „rechtvaardig gelet op de beschikbare middelen van de EU” en „haalbaar”.
Lees ook: Advies wetenschappers: ‘EU moet uitstoot tot 2040 reduceren met ten minste 90 procent’
Het nieuwe adviesorgaan benadrukt het belang van hoge klimaatambities in de brief. „De wereld is de afgelopen jaren steeds vaker geconfronteerd met weersextremen: hittegolven, droogte, hevige neerslag en overstromingen, met menselijk leed en enorme schade tot gevolg.” De onderzoekers benadrukken dat ook Nederland dat heeft dat ondervonden. „De klimaatwetenschap schrijft weersextremen steeds vaker en met toenemende zekerheid toe aan de opwarming van de aarde, veroorzaakt door menselijk handelen.”
Ook benoemen wetenschappers wat de Nederlandse overheid en de Europese Unie al wél heeft bereikt met klimaatbeleid. Zo schrijven ze dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2022 ruim 30 procent lager was dan in 1990. En „waar de wereld in 2014 nog afstevende op 3,7 tot 4,8 graden Celsius opwarming in 2100, is die koers inmiddels verlegd naar een verwachte opwarming van 2,2 tot 3,5 graden Celsius.” In het Parijsakkoord is in 2015 afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 °C, met streven naar maximaal 1,5 graden Celsius.