Er is een nieuw plan om de stikstofaanpak te versnellen, opgesteld door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, Bouwend Nederland en milieuorganisaties Natuurmonumenten en Natuur & Milieu. Alleen boeren- en tuindersorganisatie LTO is hierbij onlangs van tafel weggelopen, omdat het plan de landbouw in verhouding tot andere sectoren harder zou raken.
Deze donderdagmiddag hebben de partijen een afspraak met landbouwminister Femke Wiersma (BBB) over het plan. LTO zou daarbij wel aanwezig zijn, zegt een woordvoerder van de organisatie.
Het ‘versnellingsplan’, waarvan een recente versie in bezit is van NRC, volgt op het eerdere akkoord van alle partijen uit 2021: Een duurzaam evenwicht. Dat akkoord wordt nog steeds gesteund door LTO, zegt de woordvoerder.
Kamerdebat
Het nieuwe versnellingsplan bepleit een „aanvullende aanpak”, om verdere verslechtering van de natuur te voorkomen, de landbouw perspectief te geven en ruimte te maken voor vergunningverlening voor activiteiten met stikstofuitstoot. „Dit is nog niet bereikt en ligt ook niet in het verschiet met de thans bekende kabinetsplannen”, staat in dit nieuwe plan. Naar verwachting komt minister Wiersma vrijdag met Kamerbrieven over haar stikstofaanpak, vooruitlopend op een Kamerdebat volgende week.
Het plan bepleit nieuwe maatregelen voor landbouw, industrie, mobiliteit en natuur om in 2030 te komen tot 40 procent minder stikstofuitstoot, bijvoorbeeld door het stimuleren van innovatie. Er moeten voor 2026 bindende uitstootplafonds komen voor alle sectoren, in de veehouderij bijvoorbeeld per dier, kilogram melk of per hectare landbouwgrond. Nu het kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) heeft geschrapt, willen de partijen heldere gebiedsplannen. Verder willen de partijen een „rekenkundige ondergrens” voor natuurverslechtering, om boven die grens vergunningen te kunnen verlenen.
Lees ook
Femke Wiersma ging altijd vol voor boerenbelangen. Kan ze ook politiek laveren?
Graslandnorm
Voor LTO ligt gevoelig dat in het plan wordt gesproken van een „graslandnorm”, die een maximum stelt aan het aantal dieren per hectare, om de veestapel geleidelijk in te krimpen tot 2032. Dit was ook een pijnpunt voor LTO bij het klappen van het Landbouwakkoord in juni 2023. Minister Wiersma buigt zich momenteel nog over de uitwerking van zo’n graslandnorm.
Een ander kritiekpunt van LTO is dat de kosten van de plannen zouden optellen tot miljarden euro’s, waarvoor nog geen dekking is. Zo behelst het plan onder meer een eenmalige schadevergoeding voor de afwaardering van landbouwgrond voor de overgang naar extensieve, natuurinclusieve landbouw. „Het is politiek niet haalbaar”, zegt de LTO-woordvoerder. In hun plan roepen de partijen op tot een onafhankelijke doorrekening op de effecten en „de benodigde financiering voor de uitvoering van deze plannen”.
Volgens LTO tellen de kosten van de plannen op tot miljarden euro’s, die nog niet worden gedekt
Een opvallend voorstel in het plan is verder een tijdelijke, vrijwillige inkrimping van de melkveestapel. Veehouders zouden een premie of bonus per dier kunnen krijgen, waarbij de fosfaatrechten worden geschrapt. Individuele boeren zouden fosfaatrechten later wel kunnen terugkopen, maar het geheel aan fosfaatrechten en dieren neemt wel af.
Dit is vergelijkbaar met een voorstel dat coalitiepartij VVD onlangs deed in de Tweede Kamer. Hierbij ontstond discussie tussen fracties wie dan de premies zou moeten betalen voor de inkrimping: de overheid of marktpartijen?
Het ministerie van LVVN kan nog niet reageren op het gezamenlijke plan, zegt een woordvoerder.
De werkgevers en natuurorganisaties benadrukken dat het „belangrijk [is] dat er snel oplossingen komen”. Verder pleiten ze voor „duidelijkheid over hoe we de natuur herstellen en hoe er zekerheid voor boeren komt”. Want daar hebben „alle sectoren hebben een verantwoordelijkheid in.” Op het gesprek van vanmiddag willen de werkgevers en organisaties niet vooruitlopen.
Lees ook
Stikstofberekening voorlopig niet soepeler: onderzoek dwarsboomt wensen van het kabinet