Nieuw liedje The Beatles: lief, melancholisch liefdesliedje dat letterlijk generaties overbrugt

Het is muziek die generaties overbrugt. Letterlijk, want het nieuwe nummer van The Beatles dat vandaag is uitgebracht heeft partijen uit 1977, 1995 en 2022. Zestig jaar na debuutsingle ‘Love Me Do’ is er met ‘Now And Then’ alsnog een slotakkoord van John, Paul, George en Ringo.

Het is een lief, melancholisch en meeslepend liefdesliedje, geschreven door de in 1980 vermoordde John Lennon. Die nam de demo in 1977 op in zijn appartement in New York, met alleen zijn stem en piano. „I know it’s true”, zingt hij, „It’s all because of you. And if I make it through it’s all because of you.” Erg mooi is het hoe de door de jaren gegroefde stem van McCartney inhaakt, jaren uit elkaar en toch nog zo passend als twee gelijkvormige legoblokjes.

In 1995 deden de overgebleven Beatles Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr een poging een nieuwe versie te maken van ‘Now And Then’, zoals ze dat ook met ‘Free as a Bird’ en ‘Real Love’ deden: alle drie demo’s van John Lennon die in de opnamestudio werden opgeknapt, waar de drie levende Beatles nieuwe partijen overheen speelden. Die eerste wee werden uitgebracht op de Anthology-albums. Maar ‘Now And Then’ bleek lastiger: de demo van Lennon was te gruizig („Rubbish”, volgens George Harrison) en de zang en de pianopartij van Lennon overlapten elkaar te veel om ze goed los te krijgen. Als muziek in losse partijen is opgenomen, kun je ze later ook los van elkaar oppoetsen, maar dat was hier niet mogelijk. De techniek om die mix goed te krijgen, was er nog niet.

https://www.youtube.com/watch?v=AW55J2zE3N4

Het nummer verdween in een la. Maar niet uit McCartney’s gedachten. Dus toen regisseur Peter Jackson voor het maken van de film Get Back (2021) software had laten ontwikkelen die een gemixt nummer heel netjes weer kon ‘ontmixen’ door alle partijen los van elkaar te weken, zagen ze ook kansen voor ‘Now And Then’. Het is een vorm van artificial intelligence dat ze gebruikten, maar het is niet zo dat er vanuit het niets muziek is bedacht door een computer – een angst die bij sommige fans ontstond toen McCartney vorige zomer aankondigde dat er een AI-Beatles-nummer aankwam. Het programma van Jackson leert hoe een stem of instrumentpartij klinkt en kan die daardoor heel precies isoleren. Op basis van de demo van Lennon kon het zo een versie uit zijn originele opnames halen zonder overlap van de piano en andere oneffenheden. Hij klinkt alsof hij gisteren in Abbey Road is opgenomen. Dezelfde techniek werd gebruikt om het stof uit het album Revolver te kloppen voor de heruitgave van vorig jaar.


Lees ook
Let It Be: pijnlijke scheiding van The Beatles of gezellige sessies?

The Beatles op het dak van het Apple-gebouw, Londen 30 januari 1969. Beeld uit de documentaire 'The Beatles: Get Back' die op 25 november uitkomt op Disney+.

De groep voegde onder meer nog strijkers toe, gearrangeerd door Giles Martin, de zoon van vaste Beatlesproducer George Martin die zoveel mogelijk de stijl van zijn vader probeerde aan te houden. Grappig detail is dat de strijkers zelf niet wisten dat ze aan een Beatles-nummer werkten, dat moest geheim blijven. Ze dachten dat ze iets voor McCartney maakten.

Dat ze 45 jaar na de dood van Lennon alsnog een nummer van hem uitbrengen, brengt de vraag: kan dat wel? McCartney zegt in de documentaire van wel. „Ik heb me die vraag wel gesteld, maar ik wist zeker dat als we het aan John konden vragen dat hij zou zeggen: yeah!” Ook zoon Sean Ono Lennon denkt er zo over: „He would’ve loved that.” En ook Olivia Harrison, de weduwe van gitarist George, gaf haar zegen. Zoals Lennon zingt: „And now and then, if we must start again. Well we will know for sure, that I will love you.”

‘Now and Then’ maakt deel uit van de geremixte en geremasterde versies van verzamelalbums 1962-1966 en 1967-1970, beter bekend als Red en Blue. Die zijn uitgebreid tot 75 songs.

https://www.youtube.com/watch?v=APJAQoSCwuA