Geef toe – bij een foto van Elton John die een anale ingreep ondergaat blijf je toch net iets langer kijken. Dat doe je ook bij een door een paparazzo heimelijk vastgelegde koningin Elizabeth. Trump in bed met een halfnaakte vrouw sla je ook niet schouderophalend over. Poetin, in onderbroek met kalasjnikov poserend voor een standbeeld van hemzelf: idem dito.
Wie in Fotomuseum aan het Vrijthof rondloopt op de tentoonstelling Truth is Dead van de bekende Britse fotograaf Alison Jackson (1960) blijft bij bijna elke foto even hangen. De expositie toont meer dan zestig portretten van celebrity’s die allemaal ‘net echt’ zijn. Sommige beelden zijn ronduit hilarisch, maar de maker vindt de beelden bepaald niet om te lachen.
Zoals ze zelf zegt: „De waarheid is dood. Niets wat ons wordt getoond is betrouwbaar; alles kan fake zijn en niets is authentiek.”
Door foto’s te maken die echt zouden kúnnen zijn laat ze niet alleen zien dat wij toeschouwers in feite allemaal voyeurs zijn; het toont vooral aan hoe groot onze behoefte is ons concreet een voorstelling te maken van het ‘echte’ leven van bepaalde bekende figuren – en hoe snel we geneigd zijn beelden van beroemdheden te ‘geloven’. Jacksons foto’s zijn zowel een bewijs van het vermogen van de fotografie om onwaarheden te vertellen als van de verleiding om die als feiten aan te nemen.
Rouw om Diana
Alison Jackson begon haar project op 31 augustus 1997, de dag dat prinses Diana stierf: tot haar verbijstering zag ze dat de ganse natie in diepe rouw gedompeld was, alsof haar landgenoten Diana allemaal persoonlijk hadden gekend. Terwijl de wereld het uitsluitend met – vaak zorgvuldig geregisseerde – beelden in de media had moeten doen. Die kloof tussen werkelijkheid en imago, inmiddels alleen nog maar groter geworden door de snelle toename aan nepnieuws en nepbeelden, fascineert haar mateloos.
Om mensen daarover aan het denken te zetten creëert Jackson foto’s (en filmpjes) met lookalikes van celebrities die gemakkelijk als waar zouden kunnen worden beoordeeld. Wat we zien ligt maar een klein beetje bezijden de vermoedelijke, of in elk geval mogelijke, waarheid. Want ja, ook Queen Elizabeth zat natuurlijk weleens een tijdschrift te lezen op de wc; en maakte vast écht een keer een selfie met de familie; prins William werd vast écht kwaad bij het lezen van Spare, het recente boek van zijn broer; en ja, de billen van Kim Kardashian die zo prominent in het zwembad onder water zijn gefotografeerd zijn toch ook écht zo gigantisch opgepompt?
Het maakt de tentoonstelling in Fotomuseum Aan het Vrijthof tot een fascinerende ‘mindfuck’. In het fraaie pand uit de 14de eeuw in hartje Maastricht, in 2012 uitgebreid met een nieuw gedeelte, is de charme van het oude deel optimaal benut: zo hangen veel ‘royal’-foto’s in een chique, van zichzelf al bijna koninklijke ruimte, nog eens voorzien van fijne details als rode stoeltjes in een kring – op alle zittingen een stapeltje roddelbladen – en het boek Spare van prins Harry op de schouw.
Ook de Marilyn Monroe-ruimte is fraai, vol erotische, heimelijk door paparazzi geschoten beelden van de filmster, waaronder de enorm uitvergrote en misschien wel meest sensuele foto van de reeks (Marilyn die zich uitkleedt voor JFK). Verderop in het museum weer een glimlach om de whiskyfles met 2 glazen, daadwerkelijk gevuld met whisky, onder de foto van een rokende en drinkende Camilla – een museummedewerker constateert in het voorbijgaan dat een bezoeker uit een van de glazen moet hebben gedronken.
Foto’s: Alison Jackson
Seks met Trump
Maar het hoogtepunt van de expositie is toch wel de afsluiter: een grote kamer vol Trump, voorzien van Amerikaanse vlaggen, diverse schaamteloze foto’s én een levensgroot object van de president die in de Oval Office seks heeft met een Miss. Het meest schokkende is misschien wel dat dit precies is wat je bij deze voormalige president van de Verenigde Staten (‘Grab ’em by the pussy’) zou kunnen verwachten.
Ook dit beeld komt uit de collectie van Alison Jackson, die zichzelf in de eerste plaats beschouwt als beeldhouwer maar in haar opleiding aan het Londense Royal College of Art volgens eigen zeggen bijna gedwongen werd de fotografiekant op te gaan, gezien haar talent op dat vlak. Het beeld is, net als haar foto’s, levensecht.
Projectcoördinator Daphne Schrader vertrouwt de verslaggever na afloop toe dat ze erbij was toen het beeld werd opgesteld en de twee personen die samen de pikante scène vormen ter plekke werden aangekleed. Ook onder die kleding (Trump onder enkel in witte onderbroek en met sokophouders) bleek alles ‘echt’ doorgevoerd. Dus zag ze dingen van Trump die ze „liever niet had gezien”, griezelt ze lachend na. „Dat was bijna traumatiserend.”
Geweldig is ook de foto van wijlen prins Philip die op een expositie op het Royal College of Art in 1999 ondeugend lachend kijkt naar een foto van een zichzelf bevredigende Marilyn Monroe. Knap dat Jackson iemand vond die zó op hem leek. Maar dan blijkt weer eens dat hier niets is wat het lijkt: dit is wél de echte prins Philip. Die daar wél ter plekke kijkt naar écht die foto. Alleen de foto van Marilyn is nep: dat is een foto van Alison Jackson.
De projectcoördinator van het museum vertelt dat Jackson wist dat de echtgenoot van de Britse koningin de tentoonstelling met werk van studenten zou bezoeken en ging er blind van uit dat zijn oog bij deze specifieke foto van haar zou blijven hangen. Ze regelde een batterij fotografen om daar dé foto te maken van dat moment. Uiteindelijk was de beste foto die van haarzelf. Een foto dus die eigenlijk helemaal echt is. Deze wel.