Hoe veilig voel je je? De Franse student Sarane Gerigk (27) vertelde hoe hij de wereld ziet: als een plek waar niets echt vastligt en waar grote ontwikkelingen vaak buiten jezelf liggen. Alles kan gebeuren, „het beste en het slechtste”. Dat is heel onzeker, zegt hij, „maar op lokaal, individueel niveau kan iedereen zelf proberen er in elke fase van het leven het beste van te maken”.
De wereld is een gevaarlijke plek: analisten van het onderzoeksinstituut International Institute for Strategic Studies telden wereldwijd 183 gewelddadige conflicten in het jaar 2023, het hoogste aantal in dertig jaar. Nederland is bij geen daarvan direct betrokken, maar twee oorlogen hebben wel degelijk hun weerslag op het nationaal gemoed. De oorlog in Gaza veroorzaakt diepe verdeeldheid in het maatschappelijk debat. De Russische invasie in Oekraïne, in februari 2022, was een flinke schok. Premier Mark Rutte riep de Tweede Kamer na de inval op tot „vastberaden en eensgezind optreden […] nu de veiligheid en stabiliteit in ons deel van de wereld ernstig worden bedreigd”.
Nationale veiligheid beheerst vaak de politieke discussies. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog tekende de Amerikaanse journalist en vredesactivist Norie Huddle haar eigen ongemak daarover op in het voorwoord van haar boek Surviving (1984): „Elke bouwvakker die inbelt op de radio, roept dat we gewoon meer atoomwapens moeten hebben dan de Russen.” Terwijl, stelde ze, „in de media nooit verhalen verschijnen over de echte levens van mensen en de zaken waardoor ze zich echt veilig zouden voelen”.
Die observatie inspireerde Huddle tot een bijzonder interviewproject: tussen 1970 en 1984 sprak ze met honderden Amerikaanse en Russische burgers, over hun ideeën over persoonlijke, nationale en wereldwijde veiligheid. De atoomdreiging hing wel boven al die gesprekken, maar veelal bleek het gevoel van veiligheid bij de geïnterviewden niet gebaseerd op kennis over ‘hun’ wapenarsenalen of vertrouwen in de militair-strategische bespiegelingen van beleidsmakers. Veel vaker bleken persoonlijke ervaringen doorslaggevend: financiële omstandigheden en kansen, sociale verhoudingen, hun gezondheid en die van hun kinderen.
Gebaseerd op en vrij naar Huddles onderzoek en aanpak, wilde NRC weten: hoe ervaart een nieuwe generatie (on)veiligheid? Hoe kijken jongeren naar de toekomst, die waarschijnlijk zal worden getekend door geopolitieke strubbelingen en de dreiging van klimaatverandering?
Correspondenten in vijf landen – Australië, Frankrijk, Senegal, Guatemala en China – legden een enquête voor aan studenten. De vragenlijst werd 82 keer ingevuld, de correspondenten voerden met 22 jongeren een vervolggesprek. Daaruit komt een beeld naar voren van een generatie die vreest dat de stabiliteit en veiligheid in hun directe omgeving zal verslechteren door economische problemen, maar die zich minder zorgen maakt over militaire dreigingen.
Wanhopige werklozen
‘Een economische instorting’ stond in de topdrie van rampscenario’s die alle studenten het meest waarschijnlijk achten in hun land (bijna een op de drie), en die het meeste impact zou hebben op henzelf (een op de vijf) – verder werden ‘oorlog/sociale onrust’ en ‘een klimaatramp’ vaak genoemd. De helft van de respondenten gaf aan onzeker te zijn over zijn of haar economische positie. Velen hebben als student onvoldoende inkomen, of kunnen niet genoeg werken om geld te verdienen.
Volgens de 24-jarige masterstudent Ciri zijn economische problemen in China niet alleen problematisch voor de werklozen zelf, maar ook voor de overheid omdat het afbreuk doet aan het imago van veiligheid dat in eigen land wordt gepresenteerd. „Als je op het ongecensureerde internet kijkt, zie je veel nieuws over sociale onrust. Vooral vanwege de economie. Werkloze mensen die wanhopig worden en geweld plegen.”
Ook in Frankrijk maken studenten zich zorgen over de sociale impact van (jeugd)werkloosheid en wat er zou kunnen gebeuren als frustratie daarover een kookpunt bereikt.
Deze focus op economische stabiliteit lijkt misschien een anticlimax in een wereld waarin gesproken wordt over de terugkeer van de atoomdreiging, maar blijkt zeer in lijn met een bredere opvatting van veiligheid, die inmiddels in zwang is in de internationale politiek en bij academici. De ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNDP) introduceerde de term human security, voor de theorie die voorschrijft dat ware veiligheid bestaat uit twee componenten: „vrij zijn van angst” en „vrij zijn van gebrek”. De natiestaat moet niet alleen militaire bedreigingen van buitenaf weerstaan – het is ook zaak om burgers binnen de eigen grenzen bescherming te bieden. „Veiligheid is geen kwestie van wapens, maar van menselijke waardigheid”, aldus de VN in 1994.
Alledaagse zorgen
Hoe zwaar het persoonlijke aspect meeweegt in gevoelens van veiligheid blijkt ook uit een ander onderzoek. De denktank en consultancyfirma Institute for Economics & Peace vroeg burgers naar hun opvattingen over risico’s en gevaar – en constateerde dat alledaagse ervaringen en zorgen van groot belang zijn. In de periode 2019-2021 groeiden ‘financiële moeilijkheden’ en ‘economische problemen’ samen uit tot een van de meest bepalende indicatoren van veiligheid onder de respondenten.
De zogeheten Safety Perceptions Index 2023 staat volgens de auteurs in het teken van de wereldwijde impact van de coronapandemie, die nog gaande was toen in 2021 de data werden verzameld. De algehele economische ontwrichting was zo ingrijpend geweest voor alle respondenten, dat die had bijgedragen aan de wijdverbreide vermindering van een gevoel van veiligheid.
Van groeiende onveiligheid was zeker sprake: vergeleken met 2019 was in 2021 het aantal mensen dat aangaf ‘geen risico’s’ te ervaren in hun leven ongeveer gehalveerd – maar was het aantal mensen dat ‘geen idee’ had van de grootste bedreiging voor hun dagelijks leven verdubbeld. Volgens de onderzoekers is dat een duidelijk signaal dat na de coronapandemie een ‘onbestemd gevoel van gevaar’ was blijven hangen.
Ook onder veel studenten bleek zo’n vaag gevoel van dreiging te heersen, bleek uit het NRC-onderzoek. De vrees voor fysiek geweld of grootschalige onrust in eigen land, en de hevige impact die dat op henzelf zou hebben, legden velen uit door een samenloop van omstandigheden: bijvoorbeeld dat de slechte economische situatie zou kunnen leiden tot „rellen”, of dat slecht beleid criminaliteit in de hand zou werken.
Franse studenten van een studie Arabische werelden signaleren sinds een paar jaar een groot sociaal ongemak: „Niemand lijkt meer moeite te willen doen om de ander te begrijpen”, zei Moufida Ben Salah (23) tegen NRC. Veel klasgenoten stonden ronduit wantrouwend tegenover de politie, die niet de veiligheid van burgers uit alle bevolkingsgroepen in gelijke mate zou bewaken.
Wereldorde overschaduwd
Veiligheid blijkt zo vaak vooral bepaald door eigen ervaringen en in mindere mate door de grote geopolitieke ontwikkelingen. In de meeste landen noemden de studenten die eigenlijk niet, als ze daarnaar niet specifiek werden gevraagd.
Tot eenzelfde conclusie kwamen onderzoekers van de Litouwse defensieacademie in 2016 nadat zij burgers hadden gesproken over de veiligheidsimplicaties van Russische militaire acties op de Krim: de opvattingen over veiligheid kunnen wel zeker ‘bijgestuurd’ worden richting militaire vraagstukken en een dreiging op landniveau, als daar in de maatschappij en door de politiek aandacht wordt besteed. Maar zelfs dan worden die zorgen overschaduwd door zorgen over de individuele veiligheid. En dan voelt een individu zich in de regel het veiligst in de eigen omgeving, bij vrienden en familie, en het minst veilig in een omgeving die daarvan ver verwijderd is.
Bijna alle studenten van de politieacademie in Guatemala gaven aan dat zij zich sociaal ondersteund voelen in hun directe leefomgeving. Uit de toelichting van een anonieme vrouwelijke respondent (27) blijkt ook hoe zo’n stabiele positie ertoe kan leiden dat de veiligheid van een grotere groep verbetert: „Als je in goed contact staat met de lokale gemeenschap, helpt dat in de strijd tegen misdaad”, schreef ze op vanuit haar positie als toekomstige politiefunctionaris.
Onder studenten in Senegal leefden wel zorgen over het grotere geheel: in de buurlanden is terreurdreiging en in de wijdere wereld zagen zij hoe een strijd tussen grootmachten zich ontvouwt.
Misschien dat het feit dat mensen zich vooral bezighouden met hun nabije omgeving deels verklaart waarom klimaatverandering in mindere mate werd genoemd als zorg. Dat is een dreiging op wereldschaal.
Concrete dreiging, abstract gevoel
Een klas studenten van de Australian National University, in de hoofdstad Canberra, was in die zin een uitzondering. Met hen volgde NRC een les mee in het vak klimaat en maatschappij. Sommige studenten hebben de gevolgen van klimaatverandering al ondervonden en zien daarin dus een concrete dreiging. Maar wel een waarvan de gevolgen moeilijk te overzien zijn, wat een bijna abstract gevoel opwekt. „Eerlijk gezegd voelt het als een verloren strijd”, zei de 18-jarige Lucy Piva. Haar klasgenoot Daisy Millpark worstelde daar ook mee: „Als wij ouder zijn en meer invloed hebben, is het misschien al te laat. Het gaat om onze toekomst. Ik ken niemand van mijn leeftijd die daar niet bezorgd over is.”
Er zijn „zoveel verschillende gevaren te noemen”, zei een van de NRC-respondenten gevraagd naar de wereldwijde risico’s. Sommigen lieten de vraag of hun land veiliger of minder veilig was dan de rest van de wereld, open op het enquêteformulier: „Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe ik dit moet proberen te bedenken.”