Nicolas Cage speelt de perfecte collage van al zijn rollen in ‘Dream Scenario’

Weten jullie waarom zebra’s strepen hebben, vraag Nicolas Cage aan een klas vol ingedutte studenten. Nou zijn daar in de loop der tijd de nodige antwoorden op verzonnen, maar Cage weet het zeker: die strepen zorgen ervoor dat de dieren zich in hun kudde kunnen verschuilen als ze door een roofdier worden aangevallen.

Cage is evolutiebioloog Paul Matthews, een saaie alleman die zelf door het leven gaat in schutkleuren. In zijn non-descripte buitensportjas is hij alleen ten prooi aan zichzelf: aan zijn midlifecrisis, zijn zelfmedelijden en zijn vastgelopen carrière. Zelfs het boek over kuddegeest dat hij altijd wilde schrijven is nu door een ander op de markt gebracht.

Zo samengevat is het scenario van Dream Scenario bepaald geen droomscenario, en dat lijkt ook alleszins de bedoeling van de Noorse regisseur en scenarist Kristoffer Borgli (1985), die wel een droom van een film aflevert. De sombere ironie waarmee zijn film begint is slechts het startschot voor een krankzinnige lo-fi scifi-film waarin Cage in de dromen van mensen om hem heen begint op te duiken. Al snel blijkt dat epidemisch: hij gaat zoals dat heet viral, wordt een hype, en dan loopt alles uit de hand.

Meer zou je eigenlijk niet van de film hoeven weten. Het logo van de hippe productiemaatschappij A24 (Everything Everywhere All at Once) op de credits is voor liefhebber van dolzinnige genremixes al genoeg. Dream Scenario is een surrealistische tragikomedie en een vorm van speculatieve fictie. De film maakt gebruik van horrorelementen en sciencefiction. Het is een intiem familiedrama vol metaforen over ambitie, huwelijkse trouw en het uitleven van je (erotische) fantasieën. Het is op een bepaalde manier een film over alles, zoals vergelijkbare surrealistische films als Being John Malkovich, Adaptation of Beau is Afraid van Ari Aster (een producent van de film).


Lees ook
met Nicolas Cage en Kristoffer Borgli: ‘Ik was een meme geworden en ik kon daar niks tegen doen’

Paul Matthews (<strong>Nicolas Cage</strong>) en Janet Matthews (<strong>Julianne Nicholson</strong>) in ‘Dream Scenario’ ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/nicolas-cage-speelt-de-perfecte-collage-van-al-zijn-rollen-in-dream-scenario.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Mooi ingetogen

Van Nicolas Cage zijn we gewend dat hij liever acteert dan zichzelf is. In de ruim 120 rollen die hij inmiddels aftikte hebben we hem vaak leren kennen als iemand die graag de groteske kanten van zijn personages opzoekt, waardoor we bijna zijn vergeten hoe mooi ingetogen hij ook kan zijn. Vorig jaar werd er in de actiekomedieparodie The Unbearable Weight of Massive Talent al een poging gedaan om Cage het fenomeen, Cage het persona, Cage de internetmeme te duiden. Dream Scenario gaat daar grandioos overheen.

Op het moment dat Matthews’ droomintrusies beginnen te escaleren, krijgt Cage de kans om miniversies te spelen van alle griezels en psychopaten die hij ooit gestalte gaf. En ja, daar bijt de film natuurlijk ook in zijn eigen smakelijke cinefiele staart. Kunnen wij Cage ooit nog wel in een onopvallende rol zien, zonder te denken aan een van die YouTube-supercuts van zijn tien grootste woede-uitbarstingen of negen gekste bekken? Zit Nicolas Cage niet allang in ons onderbewuste? Misschien is Dream Scenario ondanks alle slimmigheden die de film op ons afvuurt daarom eigenlijk vooral ontroerend. Nicolas Cage is op z’n best in die fractie van een seconde voordat hij uitbarst of implodeert. Dan is hij als acteur het meest transparant.

https://www.youtube.com/watch?v=q3x9iUL-74w