New York Times: ‘Biden moet tweede termijn opgeven’

De gezaghebbende Amerikaanse krant The New York Times heeft president Joe Biden gemaand zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in november op te geven. Volgens een artikel van de opinieredactie kan Biden op dit moment niets beters voor het land doen dan zich terugtrekken.

Aanleiding voor de oproep is Bidens desastreuse optreden tijdens het verkiezingsdebat met Donald Trump (78), donderdagavond. Volgens The New York Times leek Biden „een schaduw” van wie hij was. „Vaak worstelde hij om zijn zin af te maken.” Volgens de opinieredactie staat er veel te veel op het spel „om simpelweg te hopen dat Amerikanen zijn leeftijd en zwakte zullen negeren”.

Biden (81) erkende vrijdag tijdens een bijeenkomst in North Carolina dat hij „niet meer zo goed debatteert als vroeger”. Maar hij zei ook: „Als je wordt neergeslagen, sta je weer op.”

Voormalig president Barack Obama steunde Biden vrijdag op X. Hij schreef: „Een slecht debat komt wel eens voor. Maar deze verkiezingen zijn nog steeds een keuze tussen iemand die zijn hele leven voor gewone mensen heeft gevochten en iemand die alleen maar om zichzelf geeft.”

Ook Bidens campagnewoordvoerder Michael Tyler en vice-president Kamala Harris erkenden publiekelijk dat Bidens optreden pover was, maar bleven zijn kandidatuur steunen. Net als andere democratische prominenten als oud-Huis-voorzitter Nancy Pelosi en Bill en Hillary Clinton.


Lees ook

Paniek in de partij: kunnen de Democraten nog van Biden af?

Trump neemt een slok water na afloop van het debat donderdag, terwijl de pers de zaal verlaat.