Nette schoenen op kantoor zijn zó 2005: de gebroken witte sneaker is favoriet

Maarten Muurling draagt bijna altijd sneakers naar zijn werk. Hij is partner bij accountants- en advieskantoor EY. „Als iemand tijdens het partneroverleg zegt: ‘Ik wil niet dat men in sneakers naar kantoor komt’, doe ik meestal demonstratief m’n voet omhoog”, vertelt hij. Nu loopt Muurling op een paar van het merk Asics. Sneakers zitten nou eenmaal fijner, vindt hij. „Ze veren mee, je hebt geen blaren op je voeten. Het scheelt alle ellende die je met geklede schoenen hebt.”

Muurlings collega’s op het EY-kantoor in Den Haag dragen ook overwegend sneakers. Een enkeling draagt suède laarsjes. En één iemand draagt een pak en geklede schoenen, woordvoerder Toby Ellson. „Ik had vanochtend een beoordelingsgesprek met mijn baas, de voorzitter in de raad van bestuur. Die draagt nog wel een pak, dus dan pas je je een beetje aan”, zegt Ellson. „Maar normaal gesproken loop ik ook zoals de rest rond.”

Muurling zag gedurende zijn zeventien jaar bij het bedrijf de kantoormode flink veranderen. „Toen ik hier binnenkwam, werd je bij wijze van spreke naar huis gestuurd als je geen stropdas om had.” Sinds de coronapandemie is die verandering volgens hem sneller gegaan. „Nu zie je dat mensen steeds meer in hun comfortabele kleding lopen.”

Niet alleen bij de accountants doen sneakers hun intrede. KLM maakte recentelijk een voor het bedrijf enigszins revolutionaire wijziging in zijn kledingvoorschriften bekend. Waar het voorheen voor vliegtuigpersoneel verplicht was hakken of nette schoenen te dragen, zijn vanaf vorige maand sneakers ook toegestaan. Werknemers mogen, mits onder een broek gedragen, nette sneakers aan: zwarte of donkerblauwe exemplaren van (kunst)leer (onder een rok moeten ze nog wel hakken dragen). Een flinke stap voor de luchtvaartmaatschappij, waar het traditionele uniform hoog in het vaandel staat.

Ook op kantoren worden sneakers vaker gedragen, ten koste van traditionele nette schoenen. Dat bleek onlangs uit een rondgang van NOS. Bij onder meer accountants is een casual kledingstijl sinds de coronapandemie meer geaccepteerd op de werkvloer. Ook werkgevers bij advocatenkantoren en de grote vier consultancybedrijven bevestigen dit beeld na vragen van NRC.

Foto’s Merlin Daleman

Vloeken in de kerk

Nederlandse fabrikanten van formele schoenen erkennen het veranderende modebeeld ook. De collecties van Van Bommel en Van Lier, twee van de bekendste Nederlandse schoenenmerken, illustreren de omslag. Vanaf begin deze eeuw begonnen de merken met de verkoop van sneakers. Waar de producenten zich traditioneel op nette schoenen richtten, verkopen zij nu voor een groot deel sneakers.

Volgens Pepijn van Bommel, commercieel directeur bij Van Bommel, gaat de verschuiving naar sneakers verder terug dan de coronapandemie. Familiebedrijf Van Bommel maakt al drie eeuwen (geklede) schoenen en bracht in 2005 zijn eerste sneaker op de markt. De introductie van sneakers ging niet zonder slag of stoot, met name de schoenwinkeliers waren kritisch. „Een eeuwenoud traditioneel merk dat sneakers gaat maken, dat was vloeken in de kerk op dat moment”, vertelt Pepijn van Bommel.

Tegenwoordig zijn bij Van Bommel sneakers goed voor ongeveer 40 procent van de afzet. Dat de introductie van sneakers bij het bedrijf uiteindelijk succesvol was, heeft er volgens Pepijn van Bommel mee te maken dat het een relatief onontgonnen markt aanboorde: de markt voor duurdere sneakers, gemaakt van hoogwaardig leer. Daarmee valt het bedrijf uit Moergestel tussen het luxesegment, waar bedrijven als Prada en Gucci in vallen, en het middensegment met Nike en Adidas. Tegenwoordig kosten de sneakers 220 tot 280 euro.

Tijdens de coronapandemie schreef het bedrijf (ruim honderd werknemers) voor het eerst in decennia rode cijfers. Waar de winst de afgelopen vijftien jaar fluctueerde tussen enkele tonnen en 2,5 miljoen euro, leed het bedrijf in 2022 ruim zeven ton verlies. Inmiddels behaalt het weer een positief resultaat. „ We zijn aan het opkrabbelen”, licht Van Bommel toe. Vanwege de pandemie werden er bij het bedrijf meer sneakers dan nette schoenen verkocht. „Mensen gingen niet meer naar kantoor, de bruiloften en partijen waren er niet meer.” Van Bommel verwachtte na de pandemie weer een stuk meer geklede schoenen te verkopen. „We hebben lang gedacht dat er een inhaalslag zou komen voor geklede schoenen, maar dat is niet gebeurd.”

Minder gezag

Volgens Jan Agelink, ook wel bekend als trendexpert Jantrendman, gaf de coronapandemie een extra zet richting het accepteren van sneakers op de werkvloer. „We droegen destijds allemaal comfotable kleding, het is dan moeilijk om daar afscheid van te nemen.” Het begin van de sneaker op de werkvloer gaat volgens Agelink echter verder terug. Hij ziet de modeshow voor het seizoen herfst 2014 van Chanel in Parijs als het startpunt. Voor die show werd als catwalk een supermarkt nagebouwd en liepen modellen in alledaagse kleding. Agelink: „Toen is mode meer casual geworden en straatkleding op de catwalk gekomen.”

Agelink beaamt dat sneakers gangbaar zijn geworden op de werkvloer, maar benoemt ook dat in een aantal sectoren de sneaker nog niet veel gedragen wordt. „Ik denk dat bij beroepen waar aanzien en hiërarchie belangrijk zijn, het ingewikkelder is om sneakers te dragen. Bijvoorbeeld in de politiek. Als mensen een gezagsdragende functie hebben, kan een sportschoen iets afdoen aan dat gezag.”

Welke sneaker wordt dan het meest gedragen op de werkvloer? De simpele witte, zegt Agelink. „Die is van leer, met een rechte zool en meestal gebroken wit. Dat model komt elk jaar terug.” Deze sneakersoort is bij veel fabrikanten te vinden, zegt Agelink.

Foto’s Merlin Daleman

Spannendere markt

Bij schoenfabrikant Van Lier uit Breda zagen ze de verkopen van sneakers flink stijgen tijdens de coronapandemie. Sneakers vormen het grootste deel van de afzet, vertelt eigenaar Geert van Spaendonck. „Dat ligt op jaarbasis rond de 55 procent.” Dat is geleidelijk gegroeid over de jaren. In boekjaar 2022/2023 waren de 165.000 verkochte paren (sneakers en geklede schoenen) goed voor een omzet van ruim 13,5 miljoen euro, met een kleine drie ton winst. Van Lier heeft ruim twintig werknemers.

Van Lier begon in 2002 met de productie van nette sneakers. Aan het begin van de eeuw zag Van Spaendonck op Italiaanse schoenenbeurzen dat sneakers luxer werden. „Dat trok ons aan.” Van Lier ondervond, net als Van Bommel, weerstand tegen de introductie van sneakers. „Onze traditionele schoenmakers liepen er niet warm voor. Ze vreesden dat de klassieke manier van schoenen maken gevaar liep.” Maar tegenwoordig kan het bedrijf niet meer zonder de verkoop van sneakers. Van Spaendonck: „De consument weet wat die wil en is onverbiddelijk. Een schoenenmerk zonder sneakers is als een automerk zonder SUV tegenwoordig.”

Het ministerie van Financiën is echt nog een pakkenorganisatie

Maarten Muurling
partner EY

Van Spaendonck ziet dat sneakers ook gangbaar worden onder een pak tijdens huwelijken. „In die zin vervangt de witte sneaker de cognackleurige leren schoen.” Dat betekent echter niet dat er bij Van Lier minder geklede schoenen worden verkocht, vertelt Van Spaendonck. „Er blijven veel sectoren waar mensen nette schoenen blijven dragen: politiek, banken, maar ook begrafenisondernemers.” Ook merkt hij op dat mannen tegenwoordig meer bezig zijn met hun schoenkeuze. „Vroeger hadden mannen iets van: ‘Tja, wat moet ik nou kopen?’ Nu zijn ze meer geïnteresseerd.”

De managers van EY in Den Haag vertrouwen erop dat hun medewerkers kunnen inschatten wat gepast is. „Alle schoenen mogen, als ze niet vies of versleten zijn”, licht Muurling toe. „En zolang je maar een professionele uitstraling hebt.” Afhankelijk van de gelegenheid is het soms gewenst wel geklede schoenen en een pak te dragen, legt de partner uit. „Je spiegelt je aan de klant. Als ik bijvoorbeeld bij het ministerie van Financiën ben, draag ik wel een pak, want dat is echt nog een pakkenorganisatie.”