Netflix overspeelt hand met ‘echte’ Squid Game

Het is een slecht teken als je liever een documentaire over een serie zou kijken, dan de serie zelf. In reality-spektakel Squid Game: The Challenge zie je een streamingdienst die zijn hand overspeelt. Op het scherm, maar vooral achter de schermen, waar deelnemers onderkoeld raakten, honger leden en het vermoeden kregen dat er sprake was van doorgestoken kaart. 456 mensen, geofferd op het altaar van de kijkcijfers.

In 2021 werd Squid Game de meest succevolle Netflix-serie ooit. In vier weken tijd keken 142 miljoen huishoudens. Eind van het jaar hadden abonnees meer dan twee miljard uur (239.700 jaar) naar de fictieserie gekeken. Uniek, zéker voor een Koreaanse serie. De plot: 456 arme Koreanen – door schulden, gokverslavingen – spelen kinderspelletjes tegen elkaar tot de dood, als entertainment voor een rijke elite. De winnaar krijgt 45,6 miljard (319 miljoen euro). Bloederig genot mét een boodschap: de armen der wereld worden door het kapitalisme opgezet tegen elkaar, in plaats van tegen de rijken, voor de kans op een beter leven – een „hobbesiaanse oorlog van allen tegen allen”, zo schreef NRC in een commentaar.

Snel werd seizoen 2 aangekondigd. Én, als tussendoortje: Squid Game: The Challenge. Een reality-versie van het drama. Zag Netflix de ironie niet, van het omvormen van een maatschappijkritische serie, tot een échte strijd waarin men alles doet om rijk te worden? Blijkbaar niet: Netflix-ceo Reed Hastings verscheen in groen-wit trainingspak bij een financieel overleg – de outfit van deelnemers van Squid Game. Op sociale media ging het los: What’s next: een reality-versie van The Hunger Games? Schindler’s List?

Óf: Netflix heeft het wel door en The Challenge is een illustratie van de ongekende macht en budgetten die de streamingdienst had voor de Hollywood-stakingen, tijdens de pandemie. Het is een statement: álles kan op Netflix. Welk ander bedrijf zou deze serie willen en kúnnen maken?

Onmenselijk

Al snel bleek dat Netflix te veel hooi op de vork nam. Deelnemers vertelden tijdschrift Rolling Stone en vakblad Variety dat The Challenge onder ‘onmenselijke omstandigheden’ tot stand kwam. Ze werden in bussen naar een vliegtuighangar gereden. Na uren voorbereiding – microfoonbevestiging, instructies – begon het eerste spel. Annemaria Koekoek: spelers moeten een zandbak oversteken binnen zes minuten. Als de gigantische kinderpop aan de overzijde zich omdraait, moeten ze stilstaan. Worden ze in beweging gezien? Dan worden ze ‘doodgeschoten’: een zakje nepbloed in hun jasje explodeert.

Het duurt zo’n 25 minuten op Netflix. Maar de opnametijd was 7 uur, volgens deelnemers. Als de pop zich omdraaide, moesten ze vijftien tot dertig minuten stilhouden in de ijskoude hal, terwijl producenten dronebeelden bekeken om te zien wie zich had bewogen.

Eten, drinken, toiletbezoeken waren niet toegestaan. Meerdere deelnemers hadden medische hulp nodig, die vaak te laat kwam omdat hulpverleners bang waren shots te verstoren. Eén deelnemer vertelde dat zij muisstil bleef staan terwijl ze uit haar ooghoek zag dat een tegenspeler lag te stuiptrekken op de grond. Bij terugkomst bij het hotel was er, tot overmaat van ramp, niet genoeg pizza om iedereen te voeden. Netflix wordt ook aangeklaagd door zeker twee deelnemers. Zij raakten gewond: beschadigde zenuwen, onderkoeling. In de serie is er niks van te zien.

Deelnemers hadden nog een andere klacht: het spel zou gemanipuleerd worden. Een moeder-zoon-duo zou extra tijd hebben gekregen zodat ze het samen zouden halen. Wie door Netflix werd gezien als ‘hoofdpersonage’ zou niet geëlimineerd worden terwijl ze toch écht bewogen.

De onzichtbare hand van de producent is er altijd in reality-tv, het gaat immers om ‘authenticiteit’, niet om realiteit. Maar in Squid Game is de hand zichtbaar, ook voor de kijkers. De producenten kiezen welke teams er tegen elkaar spelen, in welke volgorde opdrachten worden uitgevoerd, welke spelers een andere speler mogen ‘elimineren’. De reality show heet in de internetvolksmond nu ‘Rigged Game’.

Dit alles zou Netflix waarschijnlijk vergeven worden. Mits de serie écht goed is… Maar de pijnlijke conclusie na vijf afleveringen Squid Game: The Challenge is dat het ‘gewoon’ een realityserie is geworden. Met zielige verhalen: kanker, overleden vrouw, nier gedoneerd, klaplong, armoede. Veel geklets over ‘allianties’. En inwisselbare kleine spelletjes, toegevoegd om speeltijd vol te maken, die prima in Expeditie Robinson hadden kunnen zitten. De pastelkleurige sets en spellen zoals Annemaria Koekoek en levensgroot Zeeslag imponeren, maar worden tot vervelens toe uitgemolken.

Squid Game: The Challenge is niet écht mislukt. Met de duim op de doorspoelknop is het lekkere regentelevisie. Maar nooit overtuigt de serie je van haar bestaansrecht. Gek genoeg is het juist daardoor een sterker staaltje maatschappijkritiek dan de dramaserie waarop het gebaseerd is. 456 échte mensen sleepten zich door de hel van een onveilig, oneerlijk spelletje voor de mega-winst van een streamingdienst én het zondagmiddagvermaak van miljoenen mensen net zoals zij.