Netanyahu: Iran gaat hoge prijs betalen

De Iraanse raketaanval op Israël van dinsdagavond is afgerond. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi bevestigd op X. „We hebben onszelf verdedigd onder Artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties en hebben alleen maar militaire en beveiligingsfaciliteiten aangevallen die verantwoordelijk zijn voor de genocide in Gaza en Libanon.” Hij waarschuwt daarbij wel dat „het Israëlische regime niet om verdere vergeldingsmaatregelen moet gaan vragen”.

De Generale Staf van de Iraanse strijdkrachten komt met een nog steviger waarschuwing. „Als het agressieve regime [Israël, red.] wraak neemt, dan kan het rekenen op de vernietiging van zijn infrastructuur in de bezette Palestijnse gebieden op een enorme en allesomvattende schaal”.

Ook landen die Israël steunen, zoals de VS, worden gewaarschuwd. „Als ze direct ingrijpen om het islamitische Iran te schenden en aan te vallen, krijgen hun centra en belangen in de regio gelijktijdig te maken met een beslissende aanval van de strijdkrachten van de Islamitische Republiek Iran.”

De raketaanval van dinsdagavond op Israël was volgens Teheran een vergelding voor de moorden op verschillende leiders van aan Iran gelieerde gewapende groepen, onder wie Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en Hamas-leider Ismail Haniyeh.