Europese landen staan onder druk, weet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Onder druk van „de moslimminderheid in hun landen”. En van de „publieke opinie, die Hamas-propaganda stimuleert”. Dát is de reden, zei Netanyahu donderdag op de eerste persconferentie die hij in een half jaar tijd gaf, dat die landen het nieuwe Israëlische offensief in Gaza veroordelen.
Het offensief, dat een week geleden begon en bestaat uit hevige bombardementen en een grondoperatie, heeft al zeker vijfhonderd levens gekost. Op verschillende plaatsen in Gaza werden burgers opnieuw gedwongen om zich te verplaatsen. En weliswaar liet Israël deze week voor het eerst in tachtig dagen weer wat meel, babyvoeding en medicijnen tot het belegerde gebied toe, volgens experts is dat bij lange na niet genoeg.
Niet meer vriendelijk
Met zijn intensivering van het geweld vergroot Israël zijn eigen isolement. Waar de meeste westerse landen kort na de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 zich nog pal achter Israël schaarden, wordt het Israëlische verhaal over de militaire noodzaak van de vernietigingscampagne inmiddels niet meer gepruimd. De woorden die politici en diplomaten over en weer uitwisselen zijn niet meer vriendelijk.
Voor veel westerse landen was afgelopen week de maat vol. De links-liberale Israëlische krant Haaretz sprak zelfs van een „politieke tsunami”. Zo gaat de Europese Unie, op initiatief van de Nederlandse minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC), onderzoeken of Israël zich nog wel houdt aan het Associatieverdrag EU-Israël, waarin staat dat mensenrechten en de democratische principes gerespecteerd moeten worden. Trouwe Israëlische bondgenoten als Duitsland en Italië stemden tegen – maar ook zij uitten hun zorgen over het offensief.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697191-5b7a9b.jpg|https://images.nrc.nl/Eq_20p7EQIKEOa2FGEwGymk7X6o=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697191-5b7a9b.jpg|https://images.nrc.nl/KbNHmacWM0DgKoQE1vuMzZcJbI0=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697191-5b7a9b.jpg)
Foto Omar Al-Qattaa/AFP
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada dreigden donderdag met sancties als Israël het offensief niet staakt en substantiële noodhulp toelaat. Het VK stelde bovendien sancties in tegen drie Israëlische kolonisten die beschuldigd worden van het oproepen tot geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bovendien zouden de Britten sancties overwegen tegen de extreem-rechtse ministers Bezalel Smotrich (Financiën) en Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid). Ook de EU overwoog deze week om meer kolonisten op de sanctielijst te zetten, maar een voorstel daartoe werd tegengehouden door Hongarije.
Vooral de taal vanuit Londen was niet mis te verstaan. Nadat Smotrich maandag opgeschept had dat zijn land Gaza aan het „zuiveren” is en er „alles vernietigt wat er nog over is”, zei de Britse minister David Lammy (Buitenlandse Zaken): „We moeten dit noemen zoals het is: het is extremistisch, het is gevaarlijk, het is afstotend, het is monsterlijk en ik veroordeel het in de sterkst mogelijke bewoordingen.”
Lees ook
Lees ook: De internationale kritiek op Israël zwelt aan: hoe kijkt de wereld naar de oorlog in Gaza?
Paria
Die woorden zijn aangekomen in Israël. Verscheidene politici, diplomaten en media hebben hun zorgen uitgesproken over de status van hun land als paria in de internationale gemeenschap. Oppositiepoliticus Yair Golan (Democratische Partij), een oud-generaal die tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober een heldenrol vervulde door op eigen houtje mensen te redden, vergeleek de dreigende pariastatus met die van Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime.
Helemaal doof voor de internationale kritiek is de Israëlische regering niet. Zo voelde Netanyahu zich naar eigen zeggen gedwongen om weer noodhulp tot Gaza toe te laten omdat „beelden van massale hongersnood” de Israëlische zaak niet zouden helpen. Ook minister Smotrich verwees naar de internationale steun als reden om voedsel te verstrekken. „Voor Netanyahu is de humanitaire crisis een pr-probleem”, schreef Haaretz in zijn hoofdredactionele commentaar.
Toch slaat Israël in reactie op de westerse kritiek flink om zich heen. De scherpe woorden van de Britse minister Lammy komen, volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, voort uit een „anti-Israël-obsessie”. En in reactie op de sancties van het VK, Frankrijk en Canada zei Smotrich dat zijn land niet het hoofd zal buigen voor „morele hypocrisie, antisemitisme en eenzijdigheid”.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697215-9b07dd.jpg|https://images.nrc.nl/Ri1MHgphlyJbPcvyuU-eJa9aJZA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697215-9b07dd.jpg|https://images.nrc.nl/pYFRSbkUXaKo7KTxU0_Zr8vmVA0=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132697215-9b07dd.jpg)
Foto AFP/Handout/House of Commons
De westerse critici van Israël kunnen nou niet bepaald vijanden genoemd worden. Lammy had niet alleen kritiek; hij wenste ook „een sterke vriendschap, gebaseerd op gedeelde waarden, met bloeiende banden”. Dat is eerder de taal van een bezorgde vriend dan van een vijand.
Waarschuwingsschoten
Twee gebeurtenissen hebben de onenigheid nog verder aangejaagd. Eerst loste het Israëlische leger woensdag schoten toen een westerse diplomatieke delegatie op bezoek was in het Jenin-vluchtelingenkamp, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het zouden waarschuwingsschoten geweest zijn, omdat de delegatie van het voorgeschreven pad afgeweken was. Het incident, waarbij niemand gewond raakte, leidde tot felle veroordelingen in Europese hoofdsteden. Op diplomaten schiet je niet.
Later die dag schoot een man in Washington DC twee medewerkers van de Israëlische ambassade dood, onder het uitroepen van de leuze ‘Vrijheid voor Palestina!’ Zowel in de VS als in Israël werd de dubbele moord als antisemitisch bestempeld. De verdachte van de moord zei bij zijn aanhouding: „Ik deed het voor Palestina, ik deed het voor Gaza.”
Netanyahu wist wel wie er verantwoordelijk waren: de leiders van Frankrijk, Canada en het VK. „Ik zeg tegen president Macron, premier Carney en premier Starmer: wanneer massamoordenaars, verkrachters, babymoordenaars en ontvoerders je bedanken, sta je aan de verkeerde kant van rechtvaardigheid. Je staat aan de verkeerde kant van de mensheid, en je staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.”
Ook minister Gideon Sa’ar (Buitenlandse Zaken) wees naar de „ophitsing” in Europa: „Laster over genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het vermoorden van baby’s plaveit precies de weg voor zulke moorden.” Frankrijk noemde de opmerkingen van de Israëlische bewindsmannen „buitensporig”.
Vooral het verwijt dat Israël baby’s doodt, roept veel woede op. Toen oppositiepoliticus Golan zijn vrees voor een pariastatus van Israël uitsprak, zei hij ook: „Een gezonde staat voert geen oorlog tegen burgers, doodt geen baby’s als hobby en stelt zichzelf geen doelen zoals het verdrijven van een bevolking.” Veel leden van de coalitie beschuldigden hem van het aanwakkeren van antisemitisme. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid heeft Israël de afgelopen anderhalf jaar in Gaza ruim 16.500 kinderen gedood, onder wie 916 nuljarigen.
Waar de Israëlische leiders zich ingraven, is Haim Regev, de Israëlische ambassadeur bij de EU, een stuk zelfkritischer. Het ligt ook aan Israël zelf dat Europese landen hun geduld met het land aan het verliezen zijn, zei hij. „Anderhalf jaar lang hebben we ze overvoerd met gijzelaarsverhalen. Voor deze oorlog hadden we langer legitimiteit dan ooit tevoren. Nu zien ze massavernietiging, baby’s, 70 procent van Gaza vernietigd, tienduizenden doden. Ze zeggen: wil je de gijzelaars vrij krijgen? Stop de oorlog en laat ze vrij.”
De Israëlische regering beschuldigt haar critici met grote regelmaat van antisemitisme. Maar dat verwijt, vindt Regev, begint sleets te worden: „We gebruiken het te vaak.”
