Nergens zie je beter hoe traag de energietransitie verloopt als in de haven van Amsterdam

De haven van Amsterdam is een spiegel van de samenleving: ook hier moet de energietransitie plaatsvinden, maar die gaat trager dan gewenst. De haven heeft grootse plannen om circulair en duurzaam te worden. Tegelijk zie je er de afhankelijkheid van fossiel.

In 2023 daalde de totale overslag in Amsterdam 20 procent ten opzichte van 2022, meldde het havenbedrijf eind april. De overslag van steenkolen halveerde, tot 7,4 miljoen ton. De overslag van olieproducten daalde 16 procent, tot 28,9 miljoen ton.

Marc Anthony werkt als laborant bij Argent Energy, dat biobrandstof maakt van frituurvet en andere dierlijke vetten uit afval. Het Brits-Nederlandse bedrijf produceert nu 250.000 ton biodiesel per jaar.
Foto Wouter Zaalberg
Port officer Carlos aan dek tijdens een storm. Als schipper en toezichthouder in de Amsterdamse wateren is hij verantwoordelijk voor het vlot, veilig en verantwoord bevaarbaar houden van de haven.
Foto Wouter Zaalberg

Tussen oktober 2023 en maart 2024 bracht fotograaf Wouter Zaalberg (1985) de Amsterdamse haven in beeld – de mensen die er werken, de opkomende duurzame bedrijven, de energietransitie. Zaalberg is een van de drie winnaars van de jaarlijkse fotodocumentaireopdracht van het Stadsarchief Amsterdam. Sinds 1972 laat het archief fotografen de stad vastleggen.

Binnenvaartschepen wachten tot ze bij EVOS brandstof kunnen inladen. Het vervoer van benzine, diesel en andere brandstoffen gaat dag en nacht door. EVOS levert ook kerosine aan luchthaven Schiphol via een ondergrondse pijpleiding.
Foto Wouter Zaalberg

Rangeerder Bato is verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van lading per spoor. Bij het vallen van de avond maakt hij wagons vol bio-ethanol klaar voor vertrek.
Foto Wouter Zaalberg
Uitzicht op het dek van een olietanker. In Amsterdam doen gemiddeld meer dan 2000 olietankers (2185 om precies te zijn) per jaar de haven aan. Amsterdam was tot voor kort een haven waar op grote schaal restproducten werden vermengd tot brandstoffen die te vervuilend waren voor de Europese markt. Die brandstoffen werden dan verkocht en vervoerd naar plekken met minder strenge milieuwetgeving. Dat is sinds 2023 verboden.
Foto Wouter Zaalberg

Medewerkers sorteren plastic in de plasticrecyclingfabriek in de haven. Het recyclingbedrijf werd begin dit jaar failliet verklaard. Het kon naar eigen zeggen niet op tegen de vloedgolf van nieuw plastic dat in China en de VS van goedkope olie wordt gemaakt.
Foto Wouter Zaalberg
Bij afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi rijden vrachtwagens vol groente en fruit dat over datum of rot is af en aan. Het organisch afval gaat in vergistingsvaten, waar bacteriën het omzetten in gas. Dat is de eerste stap van het omzetten van afval naar brandstof. Daarna gaat het gas of naar een kleine energiecentrale om er warmte en elektriciteit van te maken, of naar de installatie van het bedrijf Nordsol, dat er bio-lng van maakt.
Foto Wouter Zaalberg


Een medewerker van EVOS, een bedrijf dat brandstof overslaat, controleert de tanks op de terminal. In de grootste tanks past zo’n vijftig miljoen liter benzine. De tanks van EVOS zijn geschikt voor biobrandstoffen, maar het bedrijf merkt nog weinig vraag vanuit de markt.
Foto Wouter Zaalberg


Met een vloot van zes bunkerschepen voorziet oliehandelaar Anton van Megen schepen in de Amsterdamse haven van brandstof. Hij verwerkt 600.000 à 700.000 liter brandstof per week, waarvan een klein deel, zo’n 10 procent, bestaat uit biobrandstof.
Foto Wouter Zaalberg
Schipper Wilco is op weg naar IJmuiden, om een lading steenkoolteer op te halen bij Tata Steel. Koolteer is een restproduct van kooks en wordt in de Amsterdamse haven opgeslagen. Het is een grondstof voor onder meer medische producten.
Foto Wouter Zaalberg