Nepal verbiedt TikTok vanwege ‘schadelijke sociale gevolgen’

Nepal gaat de Chinese socialemedia-app TikTok verbieden, meldt persbureau Reuters maandag. Volgens het land is de „sociale harmonie” op de populaire app verstoord vanwege „misbruik” en is er een toenemende vraag om dat te controleren. Zo zouden er de afgelopen vier jaar in Nepal ruim 1.600 TikTok-gerelateerde cybercriminaliteitszaken zijn geregistreerd.

Het besluit om de app te verbieden werd volgens de Nepalese minister van Communicatie en Informatietechnologie Rekha Sharma genomen tijdens een kabinetsvergadering. „Collega’s zijn momenteel bezig om de app technisch te laten sluiten”, aldus de minister tegen Reuters. De landelijke telecomwaakhond zou internetproviders inmiddels hebben gevraagd om de app te sluiten. „Sommige zijn al gesloten, anderen doen dat later vandaag”.


Lees ook
Wie is er bang voor TikTok? Hoe een dansjes-app een geopolitieke machtsfactor werd

Wie is er bang voor TikTok? Hoe een dansjes-app een geopolitieke machtsfactor werd

Verbod

De Chinese app is door andere landen al geheel of gedeeltelijk verboden, waarbij veel landen veiligheidsproblemen aanvoeren. India verbood TikTok in juni 2020 samen met tientallen andere apps van Chinese ontwikkelaars. Volgens het land zouden de apps de nationale veiligheid en integriteit in gevaar kunnen brengen. Ook Pakistan stelde afgelopen jaar een verbod in vanwege de „immorele en onfatsoenlijke” inhoud van de app. Naar eigen zeggen wilde de Pakistaanse regering de jeugd beschermen tegen „misleiding”.

In Nederland zijn sinds dit jaar ook beperkingen van kracht voor het gebruik van de Chinese app. Ambtenaren mogen de app niet meer op hun werktelefoon hebben. Voor medewerkers van de Europese Unie geldt hetzelfde en ook de Verenigde Staten zinspeelt op een algemeen verbod. Alleen in de staat Montana is TikTok nu verboden.