Nederlandse uitvoerbeperkingen chiptechnologie naar China treden vanaf september in werking

Chiptechnologie Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher stipt in haar toelichting de veiligheidsrisico’s aan die de uitvoer naar China met zich mee zou brengen.
Een beeld uit de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML, waar machines in elkaar gezet worden gezet, getest en gereedgemaakt voor transport.
Een beeld uit de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML, waar machines in elkaar gezet worden gezet, getest en gereedgemaakt voor transport. Foto Ton Toemen/ANP

De eerder aangekondigde exportbeperkingen van het kabinet voor chipbedrijf ASML naar China treden vanaf september in werking. Dat maakt de minister van Buitenlandse Handel, Liesje Schreinemacher (VVD), vrijdag bekend. Het besluit voor het opleggen van beperkingen werd in maart al al genomen op aandringen van de Verenigde Staten.

De exportrestricties werden aangekondigd uit vrees dat de chiptechnologie door Beijing wordt gebruikt voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en voor geavanceerde wapens en massasurveillance. Afgelopen oktober legden de Verenigde Staten beperkingen op voor de uitvoer naar China van hun eigen chiptechnologie. Ook Japan nam soortgelijke maatregelen.

Schreinemacher stipt in haar toelichting de risico’s voor veiligheidsbelangen aan die samenhangen met de ontwikkeling van geavanceerde wapensystemen. Ze wijst onder meer op de „uitzonderlijke positie” die Nederland bekleedt in de internationale chipindustrie. „Een ongecontroleerde uitvoer van de goederen en technologie kunnen significante implicaties hebben voor openbare veiligheidsbelangen van Nederland en bondgenoten op de lange termijn”, aldus de minister.

Chinese kritiek

Volgens Schreinemacher krijgen bedrijven nu ruim de tijd om zich aan te passen op de nieuwe regelgeving. Onderdeel van de Nederlandse maateregelen is een vergunningplicht voor specifieke productieapparatuur voor halfgeleiders, een restrictie die zal gelden voor een deel van de oudere zogenoemde DUV-machines van de chipmachinegigant.

Eerder had het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zich kritisch uitgelaten over het Nederlandse besluit tot beperkingen. Nederland zou zich met „de normale economische interacties tussen Chinese en Nederlandse bedrijven” bemoeien.

Lees ook: Hoe ASML een speelbal werd in het politieke conflict tussen de VS en China