Nederlandse tuchtcommissie schorst Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag

Marc Overmars mag zeker een jaar lang geen functie uitoefenen binnen Nederlandse voetbalorganisaties vanwege grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn periode als technisch directeur bij Ajax. Dat heeft het Instituut Sportrechtspraak (ISR) donderdag bekendgemaakt, nadat de tuchtcommissie afgelopen week het onderzoek naar hem had afgerond. De tuchtcommissie schorst de oud-voetballer voor twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De schorsing geldt voor functies binnen de KNVB of organisaties die daaraan verbonden zijn.

De tuchtcommissie nam bij de strafbepaling in overweging dat de kwestie rond Overmars „veel publiciteit heeft gekregen” en de oud-voetballer daardoor „is beschadigd”. Uit onderzoek van NRC in februari van afgelopen jaar bleek dat Overmars onder meer seksueel getinte tekstberichten en dickpics had gestuurd naar vrouwelijke medewerkers. Nadat hij kort daarop „in onderling overleg” was vertrokken bij Ajax, vond hij tamelijk snel een nieuwe werkgever: een maand later werd hij aangenomen als sportief directeur bij de Belgische club FC Antwerp.

Overmars schond volgens het ISR in zijn tijd bij Ajax de regels rond seksuele intimidatie door zich niet te onthouden „van seksuele intimiteiten via welke communicatiemiddelen dan ook”. Overmars, die tussen 2012 en 2022 bij Ajax werkzaam was, had zich als leidinggevende „bewust moeten zijn van zijn voorbeeldfunctie”, aldus de tuchtcommissie. Die oordeelt dat hij zich van dergelijk gedrag had moeten onthouden.


Lees ook
De appjes van Marc Overmars werden almaar dwingender

<strong>Voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars</strong> van Ajax in november 2020 tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/nederlandse-tuchtcommissie-schorst-overmars-vanwege-grensoverschrijdend-gedrag.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=