Nederlandse hulporganisaties openen ‘politiek neutrale’ Giro555 ‘voor alle slachtoffers Midden-Oosten’

Een jaar na de aanval van Hamas in Israël en de spiraal van geweld die dat losmaakte in het Midden-Oosten, zamelen Nederlandse hulporganisaties samen geld in. Donderdag hebben ze rekeningnummer Giro555 geopend. Volgende week woensdag vindt een Nationale Actiedag plaats, die te volgen is op radio en televisie.

Alleen al in Gaza zijn het afgelopen jaar zeker 42.000 personen gedood, ruim 2 miljoen Gazanen zijn op de vlucht. De Giro555-actie is nadrukkelijk ten voordele van „alle slachtoffers” van „het escalerende geweld in het Midden-Oosten”, stellen de hulporganisaties in een persbericht. „Het leed van de mensen die getroffen zijn door dit geweld is onbeschrijfelijk”, zegt Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555. „Ambulances rijden continu af en aan, ziekenhuizen zitten overvol en mensen ontvluchten het geweld – vaak meerdere keren – halsoverkop.”

De samenwerkende hulporganisaties benadrukken dat Giro555 „altijd politiek neutraal” is en stellen „de verdeeldheid en spanningen allemaal te voelen, ook hier in Nederland”. Volgens Goossens is het „tegelijkertijd belangrijk om er nú met z’n allen te zijn voor mensen in nood, ongeacht waar ze vandaan komen.” Achter Giro555 zitten de organisaties CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Een gebombardeerd vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza.
Foto Eyad Baba / AFP