Nederlandse hogescholen willen ook maatregelen tegen toename internationale studenten in hbo-opleidingen

Nederlandse hogescholen gaan maatregelen nemen om het aantal nieuwe internationale studenten te beperken. Dat heeft koepelorganisatie Vereniging Hogescholen vrijdag bekendgemaakt. De koepelorganisatie spreekt van „zelfregie op de instroom van internationale studenten”.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, wil naar eigen zeggen een gerichte instroom realiseren met een „evenwichtige verhouding” tussen Nederlandse en internationale studenten. De instellingen willen internationale studenten die aan de hogeschool afstuderen een gerichter pad bieden naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Die „gebalanceerde instroom” zal zich vooral toespitsen op sectoren en regio’s waar behoefte is aan specifiek talent om tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken, aldus Limmen.

De hogescholen willen onder meer bindende afspraken vastleggen om het aantal inschrijvingen voor anderstalige opleidingen te beperken. Daarnaast willen zij samen met gemeenten en studentenhuisvesters actief op zoek gaan naar oplossingen voor de huisvestingsproblemen omdat ook internationale studenten een woning nodig hebben. Met Nederlandse taallessen — 80 procent van de opleidingen worden gegeven in het Nederlands — hoopt de koepel de beheersing van de Nederlandse taal bij zowel Nederlandse als internationale studenten en medewerkers te verbeteren. De Vereniging Hogescholen benadrukt wel dat het aantal internationale studenten in hbo-opleidingen de afgelopen jaren stabiel is gebleven. Zo was die bij de bachelorfase rond de 8 à 9 procent.

Eerder had demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) de onderwijssector gevraagd om suggesties te doen om de balans in het aantal internationale studenten te behouden. Daarop hadden universiteiten al maatregelen aangekondigd. Het onderwijsministerie zinspeelt al langer op plannen om de beperking van internationale studenten in het Nederlandse onderwijs in wetgeving te gieten. Wanneer die plannen zijn afgerond is niet duidelijk.