Nederlandse hockeyers naar EK-finale na winst op België

Hockey Nederland kwam vroeg in de wedstrijd op achterstand, maar wist terug te komen en voorkwam met een treffer vlak voor het eindsignaal dat er shoot-outs genomen moesten worden. In de finale op zondag wacht Duitsland of Engeland.
Floris Middendorp in actie tijdens de halve finale.
Floris Middendorp in actie tijdens de halve finale. Foto Olaf Kraak / ANP

De Nederlandse hockeyploeg heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap door België met 3-2 te verslaan. De bevrijdende treffer viel vlak voor het eindsignaal. Duco Telgenkamp, pas 21 jaar oud, maakte dat doelpunt en voorkwam daarmee dat er shoot-outs genomen moesten worden.

In 2019 was Nederland België ook al tegengekomen in de halve finale van het EK, toen ging Nederland door na shoot-outs, nadat het 2-2 was geworden in de reguliere speeltijd. Nederland won dat toernooi later door Duitsland in de finale te verslaan. Op het WK hockey eerder dit jaar won België juist na shoot-outs van Nederland, eveneens na een 2-2 stand in de halve finale.

België kwam vrijdag na amper twee minuten spelen al op voorsprong via Felix Denayer. De Belgische ploeg kreeg in het tweede kwart vervolgens nog kansen om die score uit te breiden, maar doelman Maurits Vissers hield zijn ploeg op de been met enkele belangrijke reddingen. De gelijkmaker viel vlak na rust via Jonas de Geus en de 2-1 werd vervolgens gemaakt door aanvoerder Thierry Brinkman.

Debutant

België maakte in het vierde kwart nog gelijk, waardoor het er op leek dat de winnaar via shoot-outs bepaald zou moeten worden. Drie minuten voor tijd schoot debutant op het EK Duco Telgenkamp de 3-2 binnen, waarmee plaatsing voor de finale een feit was.

Op donderdag plaatsten ook de Nederlandse hockeysters zich voor de EK-finale, door Engeland met een ruime 7-0 opzij te zetten. Zij spelen zaterdag hun finale tegen België, dat in de halve finale met 1-0 van Duitsland won.