Nederlandse estafetteploeg Europees kampioen op 4×400 meter, stunt hoogspringer Amels

EK indoor De ploeg, met daarin onder meer Femke Bol en Lieke Klaver, won de Europese titel voor de tweede keer op rij. De Nederlandse mannenploeg pakte brons.

De Nederlandse vrouwenploeg viert haar overwinning.
De Nederlandse vrouwenploeg viert haar overwinning.

Foto Murad Sezer / Reuters

De Nederlandse vrouwenploeg is zondag in Istanbul voor de tweede keer op rij Europees kampioen geworden op de estafette 4×400 meter. De ploeg, bestaande uit Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Femke Bol, liep de gehele race voorop en eindigde met een voorsprong van bijna drie seconden op nummer twee Italië. Tevens was hun tijd, 3.25,66, goed voor een Nederlands record.

De Nederlandse estafetteploeg werd vorig jaar uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar nadat ze zilver op de WK indoor en goud op het EK behaalden. Bol, Klaver en Saalberg, die zondag ook meeliepen, waren onderdeel van dat team. Op dit EK in Istanbul won Femke Bol al een keer goud bij de individuele 400 meter, haar estafetteploeggenoot Klaver behaalde zilver.

De Nederlandse mannenploeg lukte het niet zijn Europese titel te prolongeren. De ploeg, met daarin Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia, werd derde, achter België en Frankrijk.

Hoogspringen

De 31-jarige Douwe Amels zorgde zondag voor een grote stunt door Europees kampioen te worden bij het hoogspringen. De Nederlander ging bij zijn tweede poging over 2,31 meter, waarmee hij het Nederlands indoorrecord evenaarde. Het is voor het eerst dat een Nederlander goud wint bij het hoogspringen op het EK indoor.

Eerder op de dag veroverde de 19-jarige hoogspringster Britt Weerman al zilver bij de vrouwen. Ook zij evenaarde met 1,96 meter het Nederlands record. Het goud ging naar de Oekraïense topfavoriete Jaroslava Majoetsjich, die als enige over de 1,98 sprong.