Nederlands reddingsteam in Turkije haalt drie mensen levend onder puin vandaan

Nederlands reddingsteam in Turkije haalt drie mensen levend onder puin vandaan

Reddingswerkers van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR hebben dinsdagavond drie mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het door zware aardbevingen getroffen gebied in Turkije. Dat meldt een woordvoerder van USAR aan persbureau ANP. De woordvoerder kon niets zeggen over de toestand van de geredde mensen.

Een van de vier reddingsgroepen van USAR wist tijdens een verkenning iemand te redden en later op de avond haalde een andere reddingsgroep nog eens twee mensen onder het puin vandaan.

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het rampgebied. Het team heeft een basiskamp opgezet nabij de stad Hatay en bestaat uit speciaal voor dit soort reddingsopreaties getrainde medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. Er zijn volgens de Turkse autoriteiten inmiddels reddingswerkers uit 36 verschillende landen actief in Turkije.

Het dodental als gevolg van de twee zware aardbevingen maandagochtend is volgens persbureau AFP opgelopen tot meer dan 7.800. In Turkije zijn inmiddels 5.894 doden geregistreerd en in Syrië 1.932. Verwacht wordt dat het dodental de komende dagen nog sterk op zal lopen.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de nasleep bij van de aardbevingen die in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatsvonden in Turkije, nabij de grens met Syrië. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag:

  • Het dodental als gevolg van de aardbevingen is opgelopen tot zeker 7.800. Duizenden mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers in Turkije en Syrië zoeken nog altijd naar mensen die onder het puin bedolven zijn. Ook het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) is aangekomen in Turkije om de lokale autoriteiten bij te staan in de zoektocht. Het basiskamp van het USAR-team, dat bestaat uit 65 reddingswerkers en 8 honden, werd dinsdagmiddag opgebouwd bij de zuidelijke plaats Hatay.
  • De samenwerkende Nederlandse hulporganisaties hebben dinsdag noodnummer Giro555 geopend voor donaties. Ook komt er volgende week woensdag een nationale actiedag, waarbij de publieke omroepen en commerciële zenders samenwerken aan programmering die in het teken zal staan van de ramp en de steun aan slachtoffers. De precieze invulling van de dag is nog niet bekend.
  • Zeker acht Nederlanders die zich in het getroffen gebied bevonden, worden nog vermist. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De Turkse autoriteiten hebben nog niet kunnen bevestigen of Nederlanders bij de aardbeving om het leven zijn gekomen, dan wel gewond zijn geraakt.

Lees hier het vorige blog terug.