En daar sta je dan als rietsnijder uit de Weerribben met je echtgenote Janny en drie vrienden op een afterparty in Club Vertigo, Cannes, na de première van je eerste film die bij de wereldpers op het Zuid-Franse festival zeer goed in de smaak valt. Regisseur Sven Bresser (1992) ontdekte de 61-jarige Gerrit Knobbe op een vergadering waar hij geen stom woord zei – het waren zijn doordringende ogen en knoestige handen. Hij vroeg Knobbe auditie te doen. Zijn vrouw Janny haalde hem over. Stralend, in vuurrood gala: „Dat is toch hartstikke leuk, hoe vaak krijg je zo’n kans. En nu staan we in Cannes.”
In Rietland stuit Knobbe als de gesloten rietsnijder Johan op het lijk van een vermoord meisje, waarna zijn kalme werkroutine onder druk komt en zijn vertrouwde, veilige rietland stukje bij beetje een ondoorzichtige, morbide plek wordt. Johan, die zorgt voor zijn kleindochter Dana, voelt zich verantwoordelijk en gaat op zoek naar de dader. Hij verdenkt een buurjongen, wat een schaduwduel van agrarische sabotage en intimidatie ontketent. Maar misschien is het kwaad dat deze kleine gemeenschap binnensluipt spiritueel: soms ruist en knerpt het riet als aanrollend onweer. Bresser houdt de zaken smaakvol ambivalent.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285769-95aeb6.jpg|https://images.nrc.nl/4Kr_oidDMomciEucYBGB5kdG1k4=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285769-95aeb6.jpg|https://images.nrc.nl/Ui5ZIVBC9N5Pe-vZkuCP1XgUHh0=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285769-95aeb6.jpg)
Beeld Viking Film
Bertolucci
Zijn film Rietland ging woensdagavond in première in Cannes’ prestigieuze parallelprogramma Semaine de la Critique, een vluchtheuvel voor jong talent en grensverleggende cinema waar ooit de loopbanen van grootheden als Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Alejandro Iñárritu, Wong Kar Wai, Justine Triet en Guillermo del Toro werden gelanceerd. Het is de eerste Nederlandse film in dit programma sinds 1998, toen De Poolse Bruid werd geselecteerd: toevallig ook over een boer van weinig woorden die belandt in een misdaadplot – in dat geval vrouwenhandel. In 1997 begon Mike van Diems Karakter in de Semaine de la Critique zijn zegetocht richting een Oscar.
Regisseur Sven Bresser maakte zich in Cannes na de première zorgen of hij het geluid niet veel te hard had afgesteld – hij ging voor maximaal. Dat valt mee: critici prijzen juist het indringende soundscape in hun lovende recensies. Het Amerikaanse Deadline zag een „spookachtig mysteriedrama”, het Britse Screen International een film vol „verbluffende beelden” die met „zelfbewust gebruik van genre-elementen” een „meeslepend gevoel van naderend onheil” wekt. Het Franse Libération prijst het „prachtige geduld” van de „psychotische thriller” met een „zekere noordelijke symboliek” en een „microdosering obsceniteit”.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285766-843f36.jpg|https://images.nrc.nl/_JZmDw42tM3rgIkRiySW6I0unOc=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285766-843f36.jpg|https://images.nrc.nl/OkR4p6PPcsmnXuFjIXSmsYlHIws=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132285766-843f36.jpg)
Beeld Viking Film
Gouden Kalf
Daar kan je het mee doen: op naar de prijsuitreiking. Sven Bresser is een talent: hij won in 2018 een Gouden Kalf met zijn melancholieke kortfilm L’Été et tout le reste, die werd geselecteerd door het filmfestival van Venetië: over twee vrienden op Corsica, waar Bresser familiebanden heeft, die vlak na het zomerseizoen twijfelen over vertrekken of blijven. Bresser behoort tot een lichting Nederlandse regisseurs die voor persoonlijk en authentiek gaan: als beginnend filmmaker werd hij geïnspireerd door Mike Leigh en de gebroeders Dardenne.
Ondoordringbare rietvelden zijn een ideale plek voor moord en doodslag; in de bioscoop draait nu de Turkse film Son Hasat, waar de lijken zich hoogst artistiek opstapelen rond een Turkse rietsnijder. In Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax (2015) staan huurmoordenaars elkaar in het rietland naar het leven. Voor Sven Bresser is Rietland evenwel een terugkeer naar het landschap van zijn jeugd; hij komt uit het deel van Waterland waar het riet in de 21ste eeuw verdween. „Als je het niet onderhoudt, maakt het plaats voor velden of bossen”, vertelt hij.
Weerribben
Gerrit Knobbe en zijn vrienden doen dat in de Overijsselse Weerribben. Alle lokale personages in Rietland zijn amateurs; Bresser liep er vele maanden stage om het milieu van rietsnijders te leren begrijpen. Het lijkt een verdwijnende cultuur: in de film én in het echt bedreigt goedkoop Chinees riet hun levensonderhoud, zeggen ze.
Knobbe maakt grote indruk als rietsnijder Johan, het stille, zwijgzame type met diepe gronden. Knobbe – in het echt levendig en heel spraakzaam – wist niets van acteren, zegt hij. Regisseur Bresser wist altijd wat nodig was om hem in de juiste stemming te brengen. „Ze gaven me eerst een dag van tevoren zo’n opnameplan, daar werd ik zenuwachtig van. Ik zei: vertel me ’s ochtends maar wat ik moet doen, dat is beter.” De Clint Eastwood van Wanneperveen, grap ik. „Nou, je moet niet overdrijven hè.”
