Nederlander vindt instemming voor seks belangrijk, maar vraagt er zelf niet altijd om

Het overgrote deel van de Nederlanders vindt dat je altijd moet vragen om instemming, als je niet zeker weet dat de ander seks wilt. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Monitor Seksuele Gezondheid 2023 van stichting Rutgers, dat samen met het RIVM en CBS periodiek onderzoek doet onder volwassenen van 18 tot 80 jaar.

Het is voor het eerst dat in de Monitor Seksuele Gezondheid vragen zijn opgenomen over instemming voor seks. Terwijl 96 procent van de Nederlanders instemming voor seks belangrijk vindt, zegt 18 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen dit niet altijd bij de bedpartner te checken. Belangrijkste reden om het niet te doen is omdat ze inschatten dat de ander sowieso wel instemt. Een klein deel van de respondenten (mannen 6 procent, vrouwen 2 procent) zegt weleens seks te hebben gehad, terwijl ze niet zeker wisten of de ander het wilde.

Nederlanders staan ook positief tegenover andere onderwerpen die gaan over seksuele gezondheid en rechten. Zo is negen op de tien mensen voorstander van seksuele voorlichting op scholen en vindt 86 procent dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen of ze gebruik willen maken van abortuszorg. 

Zorgelijke ontwikkelingen zijn er ook, schrijven de onderzoekers. Condoomgebruik neemt af, waardoor het aantal soa’s stijgt. Ook gebruiken minder vrouwen de pil, waardoor het risico op onbedoelde zwangerschappen toeneemt. Seksueel geweld blijft hoog en lhb-personen krijgen gereld te maken met uitschelden, pesten en bedreiging.


Lees ook

‘Volg die daar: kans op een heterdaadje.’ In het Arnhemse nachtleven met de boa’s speuren naar straatintimidatie

Vanaf 1 juli geldt de Wet seksuele intimidatie. Vooral tijdens het uitgaan worden vrouwen lastiggevallen.