‘Nederlander saboteerde kernwapenprogramma Iran, zonder medeweten Den Haag’

Het was een Nederlandse man die in 2007 het Iraanse kernwapenprogramma saboteerde door Stuxnet, een sabotagevirus, het nucleaire complex in Natanz binnen te smokkelen. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van gesprekken met 43 bronnen, waaronder 19 AIVD- en MIVD-medewerkers. Ingenieur Erik van Sabben, die werd gerekruteerd door de Nederlandse geheime diensten, speelde een cruciale rol in het beschadigen van bijna duizend ultracentrifuges, waardoor het kernwapenprogramma naar schatting enkele jaren vertraging opliep. De politiek zou niet op de hoogte zijn geweest van deze operatie.

In 2019 onthulde Volkskrant-journalist Huib Modderkolk al dat de Nederlandse inlichtingendiensten in 2007 samenwerkten met de Verenigde Staten en Israël aan een sabotage-actie in Iran. Ook ontdekte hij dat de AIVD erin slaagde het Stuxnet-virus het Iraanse nucleaire complex binnen te smokkelen. Maar destijds werd uitgegaan van een door de AIVD gerekruteerde Iraanse ingenieur die het virus zou hebben binnengebracht. De rol van de Nederlandse Van Sabben was toen nog niet bekend.

Ingenieur in Dubai

Van Sabben werkte in 2005 als ingenieur bij transportbedrijf TTS in Dubai toen hij werd gerekruteerd, zeggen bronnen tegen de Volkskrant. Bij het transportbedrijf, dat onder meer onderdelen leverde voor de olie- en gasindustrie in Iran, zou hij „de ideale positie” hebben gehad om westerse apparatuur in Iran te krijgen. De uiteindelijke opdracht die Van Sabben kreeg: apparatuur installeren in Natanz.

Dat de Nederlandse geheime diensten daarmee bijdroegen aan het saboteren van het Iraanse kernwapenprogramma, wisten ze. Maar dat Van Sabben apparatuur installeerde die geïnfecteerd was met het Stuxnet-virus, waarvan de ontwikkeling 1 tot 2 miljard dollar zou hebben gekost, was de inlichtingendiensten onbekend. „De Amerikanen hebben ons keihard gebruikt”, zegt een inlichtingenbron tegen de Volkskrant.

Of van Sabben zelf wist dat de apparatuur die hij installeerde het beruchte virus bevatte, is niet bekend en niet meer te achterhalen. De destijds 36-jarige Van Sabben overleed ruim een jaar na de geheime operatie, op 16 januari 2009, door een motorongeluk in de buurt van zijn woonplaats Dubai. Volgens het onderzoek van de Volkskrant wijst niets op mogelijke opzet en ook de familie van Van Sabben gaat uit van een ongeval. Maar binnen de inlichtingendiensten riep zijn plotselinge overlijden wel vragen op.

Den Haag wist van niets

Volgens de Volkskrant was niemand in de politiek, inclusief toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, destijds op de hoogte over het plan van de AIVD om bij te dragen aan de sabotage van het Iraanse kernprogramma. Over de risico’s of de juridische basis van de operatie is in Den Haag daarom niet gesproken. Ook de commissie-Stiekem, die bestaat uit de fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer en die de AIVD en MIVD moet controleren, werd niet geïnformeerd, stelt de Volkskrant.

Balkenende wil zestien jaar later niet reageren op vragen van de Volkskrant. „Hierover heb ik vertrouwelijkheid in acht te nemen, niet alleen in de tijd van het premierschap maar ook daarna”, zegt hij. De inlichtingendiensten en andere betrokkenen, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken, willen vanwege de vertrouwelijkheid van de zaak niet inhoudelijk reageren op het onderzoek van de Volkskrant.

De politiek reageert verbolgen op het nieuws. Het is „onbestaanbaar” dat een operatie als Stuxnet plaatsvond zonder instemming van de politiek, zegt GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri maandag tegen de Volkskrant. Volgens haar zouden alle betrokken ministers daarvan op de hoogte moeten zijn wanneer zo’n operatie plaatsvindt. „Het meest rare is nog wel dat bevriende inlichtingendiensten niet transparant zijn over een operatie waarbij een Nederlandse agent het meeste risico loopt en waarbij er ook voor Nederland als land veel op het spel staat.”

NSC-Kamerlid en oud-medewerker van de AIVD Jesse Six Dijkstra vindt het raar dat er „geen algemene geopolitieke en maatschappelijke belangenafweging is geweest” en dat er op deze manier geen parlementaire en institutionele controle heeft kunnen plaatsvinden. D66 en SP hebben aangekondigd in de Tweede Kamer opheldering te gaan vragen over wat er precies is gebeurd rond de Stuxnet-operatie. NSC gaat schriftelijke vragen stellen aan demissionair premier Mark Rutte, zegt de partij tegen de Volkskrant. „We vinden het van belang dat er een algemene reflectie komt op het functioneren van de democratische en bestuurlijke controlemechanismen van de Nederlandse inlichtingendiensten.”


Lees ook
‘AIVD infiltreerde in nucleair complex in Iran’

De toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bracht in maart 2007 een bezoek aan het nucleaire complex Natanz.