Nederland telt 18 miljoen inwoners – de laatste miljoen kwamen er in acht jaar bij

18 miljoen inwoners heeft Nederland sinds deze week. De precieze dag waarop de 18 miljoenste inwoner van Nederland geteld kan worden, is niet duidelijk. Nederland groeide in 8 jaar van 17 miljoen naar 18 miljoen inwoners, dat is relatief snel, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die de bevolkingsgroei bijhoudt. Het duurde 15 jaar om van 16 miljoen naar 17 miljoen mensen te groeien.

De afgelopen tien jaar groeide de bevolking vooral doordat er meer immigranten naar Nederland kwamen dan er mensen vertrokken. Sinds 2022 overleden er meer mensen dan er baby’s werden geboren en kwam de groei enkel door immigratie. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw groeide de bevolking vooral door natuurlijke aanwas (meer baby’s dan overledenen).

Diverser en ouder

Door de toename van het aantal migranten werd Nederland de afgelopen jaren steeds diverser. In 2016 woonden er 2,1 miljoen (12 procent) mensen in Nederland die elders waren geboren. Dat aantal is gestegen naar 2,9 miljoen (16 procent). Door de vluchtelingen uit Syrië en Oekraïne nam het aantal inwoners in Nederland afkomstig uit die landen in absolute aantallen het meeste toe. Begin 2024 kwam 0,7 procent van de inwoners uit Oekraïne, 0,9 procent uit Syrië en 1,3 procent uit Polen.

De bevolking van Nederland is ook ouder geworden. De gemiddelde leeftijd steeg van 41,5 jaar begin 2016 naar 42,6 jaar begin 2024. Ouderen van nu leven langer dan generaties voor hen. Daarnaast worden er relatief weinig kinderen geboren. Een vrouw krijgt gemiddeld 1,43 kind, sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw was dat nog niet zo laag.

Volle Randstad

De miljoen inwoners die Nederland er de afgelopen jaren bij kreeg, kwamen vooral in de Randstad terecht. De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag – groeiden het sterkst, met als vijfde Almere. Tegelijkertijd daalde in een flink aantal gemeenten het inwoneraantal. Het sterkst kromp het aantal inwoners van de gemeente Eemsdelta, gevolgd door Sittard-Geleen en Kerkrade.

De grote steden verloren inwoners doordat er meer mensen uit de stad verhuisden dan ernaartoe gingen. De groei zat vooral in migranten uit het buitenland. Bovendien werden er meer kinderen geboren in de grote steden dan dat er mensen overleden.

Gemeenten dicht bij grote steden, zoals Blaricum, Waddinxveen, Rijswijk en Diemen, groeiden verhoudingsgewijs het snelst. Inwoners van de nabijgelegen steden verhuizen er vaak naartoe. Er worden in deze gemeenten ook meer kinderen geboren dan er mensen overlijden.

Randen van Nederland

De gemeenten die het verst weg liggen van de Randstad groeiden het minst. Denk aan het zuiden van Zeeland, het zuiden van Limburg, Gelderland dicht tegen de Duitse grens en het noordoosten van Groningen. Tussen 2016 en 2024 daalde het aantal inwoners relatief het sterkst in Simpelveld (- 4,5 procent), gevolgd door de gemeenten Eemsdelta (- 4,3 procent) en Gulpen-Wittem (- 3,1 procent). In de krimpgemeenten overlijden meer mensen dan er geboren worden. Soms vertrekken er ook meer mensen dan er naartoe verhuizen.

Gemiddeld woonden er in Nederland 533 mensen per vierkante kilometer op 1 januari 2024. Begin 2016 waren dat er nog 504. Het dichtst op elkaar zitten de inwoners van Den Haag met 868 mensen per vierkante kilometer. De gehele Randstad is dichtbevolkt. Veel lucht en ruimte is te vinden in de noordelijke provincies en in enkele Zeeuwse gemeenten. De meeste ruimte hebbben de bewoners van de Waddeneilanden buiten het zomerseizoen. Daar wonen minder dan 100 mensen per vierkante kilometer.


Lees ook

‘Nederland is al een van de kleinste en drukste landen, we kunnen zo niet doorgaan’

Drukte bij de pontjes in Amsterdam.